Jak upiec domowe kokosanki?
Jak upiec domowe kokosanki?
Kokosanki znane są przede wszystkim z odpustów jako jedne z ciasteczek sprzedawane na straganach. Z tego powodu niewiele osób wie, że można je zrobić samodzielnie, bez oczekiwania na odpustowy czas. Co więcej, domowe kokosanki są równie smaczne, jak kupne, a można ich zrobić oraz zjeść więcej niż kupnych. Jeśli chcesz spróbować zrobić je samodzielnie, wystarczy, że podążysz za podanym przez nas przepisem. Zapraszamy!
Potrzebne składniki spożywcze
Do przygotowania smacznych, słodkich kokosanek potrzebnych jest kilka składników. Nie trzeba się martwić, nie jest ich wiele. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 2 białka jaj,
* 2 szklanki wiórków kokosowych,
* 1/2 szklanki cukru,
* 3 łyżki mąki,
* 60 g miękkiego masła.
Pierwszy krok
Zanim przejdzie się do wykonania ciasteczek, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się bazą na ciastka, czyli masłem. Przełożyć miękkie masło do miski i zacząć mikserem ubijać na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż do uzyskania bardzo puszyste substancji. Im bardziej puszysta, tym lepiej.
Drugi krok
Dopiero kiedy masa będzie puszysta, zacząć dodawać białka – ale pojedynczo – po każdym dodaniu miksować całość przez 5 sekund, zanim doda się następne. Po wymieszaniu ostatniego białka wsypać mąkę oraz 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Na tym etapie należy zrezygnować z miksera i wymieszać ciasto rękami.
Trzeci krok
Blachę do pieczenia osłonić papierem do pieczenia i rozpocząć formowanie kokosanek. Najlepiej robić to łyżką, nakładając ciasto na blachę w równych odstępach. Następnie włożyć pełną ciasteczek blachę do piekarnika i piec przez 8 – 9 minut. Po tym czasie kokosanki powinny być już upieczone, miękkie w środku, z wierzchu chrupiące.Aby zachować tradycyjny kształt kokosanek – przypominający małą górkę – trzeba po upieczeniu ciastek i wyjęciu blachy z piekarnika pozostawić kokosanki na niej przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć i albo od razu podawać do kawy oraz herbaty, albo przechowywać do wykorzystania na późniejszy deser.