Przepis na smażone ciastka Oreo
Przepis na smażone ciastka Oreo
Niedawno świat obiegła wiadomość o jakże kalorycznej i niezdrowej, acz podobno pysznej przekąsce, która serwowana jest na ulicach i w domach Szkocji. To batony Mars, obtoczone w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Choć pomysł ten wydaje się być nieco szalony, to efekt okazał się być spektakularny – aż tak bardzo, że przysmak włączyły do swojej oferty przydrożne budki z hot-dogami i innymi przekąskami przyrządzanymi w ramach idei fast-food. Nic więc dziwnego, iż można próbować eksperymentować także z innymi słodyczami. Poniżej znajdziesz przepis właśnie na taki deser i eksperyment kulinarny. W roli głównej wystąpią ciastka Oreo, przypominające swoim wyglądem kanapkę. Składają się one bowiem z dwóch okrągłych i czekoladowych ciastek połączonych ze sobą kremową masą. W naszym kraju są one popularne dopiero od niedawna, dlatego też poniższy przepis również może wydawać się nieco szalony. Warto go jednak wypróbować i zrobić tym frajdę swoim dzieciom. Pamiętaj jednak, iż ciastka same w sobie są już kaloryczne, dlatego też nie przyrządzaj tego przysmaku zbyt często.
Na naleśnikowe ciasto:
Pamiętaj, że to kaloryczna przekąska o dużej zawartości tłuszczu oraz cukru. Nie przygotowuj jej zbyt często.
Ciasto na naleśniki
Przygotowanie smażonych ciastek należy rozpocząć od zrobienia dla nich „panierki”, czyli gęstego ciasta na naleśniki. Do miski wlej mleko, wodę oraz jajko, a następnie całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Potem dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie całość znowu jeszcze raz dokładnie wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Nie może być żadnych grudek, a ciasto musi wyjść gęstsze niż to na naleśniki. Dobrze, aby ciasto miało trzydzieści minut, żeby odpocząć, ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewanie tłuszczu
Po zrobieniu ciasta na naleśniki czas przejść do rozgrzewania tłuszczu. Ciastka w panierce będziemy smażyć tak, jak pączki, dlatego też do garnka wlej olej i postaw go na palniku. Musisz odczekać, aż się dobrze rozgrzeje. Pod koniec rozgrzewania zacznij obtaczać ciastka w cieście.
Obtaczanie ciastek
Kolejną czynnością jest obtaczanie ciastek. Weź jedno ciastko i obtocz je bardzo dokładnie w masie. Możesz to zrobić raz, odczekać, aż ciasto trochę z ciastka skapnie, a potem powtórzyć czynność jeszcze raz i bezpośrednio wrzucić je na tłuszcz.
Smażenie ciastek
Ciastka smaż z obu stron, aż zrobią się złocisto-brązowe. Uwaga! Pamiętaj, że bardzo rozgrzany olej może pryskać i poparzyć cię. Po usmażeniu ciastek przełóż je na papierowe ręczniki, aby odciągnęły trochę tłuszczu.
Serwowanie
Podawaj ciastka solo lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!