Jak przygotować ocet truskawkowy?
Jak przygotować ocet truskawkowy?
Ocet smakowy to dobry dodatek do wielu potraw, zwłaszcza do sałatek, których smak urozmaica, lecz nie tylko. Dobre octy można dostać w sklepach, jednak po co przepłacać, skoro szybki specyfik można zrobić samodzielnie. Ocet truskawkowy jest nie tylko dobry, lecz przede wszystkim można go używać niemal zaraz po wykonaniu, bez czekania, bez gotowania składników. Wystarczy, że skorzystasz z podanego przez nas przepisu, a w Twojej kuchni już więcej nie zabraknie ciekawego dodatku.
Potrzebne składniki
Zrobienie octu jest szybkie, ponieważ nie wymaga skomplikowanych i trudno dostępnych składników. Są to:
* 15 dag truskawek,
* 325 ml octu winnego,
* pieprz czarny,
* 1 gałązka mięty.
Pierwszy krok
Wszystkie truskawki umyć dokładnie. Oderwać szypułki i pokroić owoce na plasterki bądź na ćwiartki. Umieścić je w słoiku albo w butelce, w zależności od tego, co ma się pod ręką oraz uzna za wygodniejsze.
Drugi krok
Wsypać do truskawek w słoiku świeżo zmielony pieprz. Najlepiej sprawdzi się właśnie taki, nie tylko kupny. Jeżeli ma się możliwość zmielenia ziarenek, dobrze jest to zrobić, ponieważ smak i zapach będą wtedy znacznie bardziej intensywne. Dodać listki mięty, a na zakończenie dodać również ocet winny. Zakręcić dobrze naczynie ze składnikami i odstawić je w zacienione miejsce na 2 – 3 dni. W tym czasie ocet powinien zabarwić się na czerwono.
Trzeci krok
Po upływie odpowiedniego czasu przecedzić zawartość słoika przez sitko, oddzielając płyn od owoców. Nie wyrzucać ich, lecz jeszcze raz położyć na sitku i rozgnieść, uzyskując z nich dodatkową porcję płynu.Czerwony ocet przelać do karafki lub ozdobnej butelki, po czym zakręcić. Używać od razu do polewania sałatek lub innych dań albo podawać od święta. Przechowywać w lodówce.