Zaskakujące gruszki w occie – jak zrobić?
Zaskakujące gruszki w occie – jak zrobić?
Do przyrządzania w occie nadają się nie tylko warzywa, grzyby i ryby. Okazuje się, że równie smaczne są owoce, zwłaszcza gruszki. Ich specyficzny smak jest dodatkowo podkreślany przez ocet, który sprawia, że stanowią dodatek zarówno do dań obiadowych, jak i do deserów. Oto podpowiedź, jak je wykonać.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby wykonać nietypowe gruszki, potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, w tym:
* 2,5 kg gruszek, twardych,
* 3/4 szklanki octu,
* 1 szklanka cukru,
* 5 szklanek wody,
* 1 łyżka goździków,
* 8 cm kory cynamonu,
* słoiki.Krok pierwszy
Do średniej wielkości garnka przelać wodę, ocet oraz cukier. Zacząć podgrzewać, czekając aż cukier całkowicie się rozpuści. Można zamieszać od czasu do czasu.
Krok drugi
Do podgrzewanej wody wrzucić goździki oraz korę cynamonu. Zalewa przesiąknie zapachem aromatycznych składników. Przykryć garnek i gotować zawartość przez 15 – 20 minut.
Krok trzeci
Wszystkie gruszki dokładnie umyć, a następnie cienko obrać, pozbywając się przy tym ogonków. Przekroić je na pół i przy pomocy łyżeczki pozbyć się gniazd nasiennych. Następnie można przekroić gruszki jeszcze na pół i każdy kawałek wkładać do wody z odrobiną octu. Dzięki temu nie ściemnieją.
Krok czwarty
Gruszki włożyć do zalewy i gotować je 5 – 10 minut. Woda nie powinna mocno wrzeć, a jedynie delikatnie bulgotać, z kolei gruszki nie mogą całkowicie rozmięknąć, mają być lekko szkliste. Gdy uzyska się taki efekt, należy wyjąć je łyżką cedzakową, przekładając do wyparzonych gorącą wodą słoików.
Krok piąty
Zalewę przecedzić przez lnianą ścierkę i zagotować jeszcze raz. Goździki oraz korę cynamonową dodać do słoików. Zalać ich zawartość gorącą zalewą, zakręcić i odstawić do góry dnem, aż do momentu wystygnięcia.Gruszki są gotowe do konsumpcji już po 3 – 4 dniach i doskonale smakują z wędlinami jako przystawki.