Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszną lemoniadę cytrynową?

Opiekun artykułu: kingamalinowska
Jak zrobić pyszną lemoniadę cytrynową?

Jak zrobić pyszną lemoniadę cytrynową?

Orzeźwiający napój warto mieć zawsze w lodówce. Po powrocie ze spaceru lub dla urozmaicenia deseru dobrze jest wypić szklankę czegoś chłodnego, smacznego, a dodatkowo zdrowego. Lemoniada cytrynowa spełnia wszystkie wymagania. Poza gaszeniem pragnienia pozwala również na dostarczenie organizmowi cennej witaminy C. Warto zrobić lemoniadę i mieć ją zawsze w lodówce.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia smacznej lemoniady potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, najlepiej dobrej jakości, aby smak był odpowiedni. Są to:
    * 2/3 szklanki cukru,
    * 2 szklanki kostek lodu,
    * 3 szklanki wody,
    * 6 cytryn.
    Niezbędny jest również dzbanek, w którym lemoniadę będzie się wygodnie przechowywało.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę – 2 szklanki – zagotować w czajniku albo w garnku. Zalać wrzątkiem wszystkie cytryny. Dzięki temu skórka zostanie oczyszczona ze szkodliwych naleciałości i zbędnych substancji, które zabezpieczają ją w czasie transportu oraz pobytu w sklepie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sparzone cytryny obrać ze skórki. Najlepiej tak, aby usunąć przy okazji białą otoczkę, która jest gorzka tak samo jak pestki. Mogłaby zepsuć smak lemoniady.

    Po obraniu ze skórki pokroić na niewielkie kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić fragmenty cytryny do blendera.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do cytryny dodać cukier, 1 szklankę wody oraz kostki cukru. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować. Na początku należy używać niewielkich obrotów, z czasem zmieniając je na większe i szybsze.Po uzyskaniu gładkiej masy można postąpić na jeden z 2 sposobów. Pierwszy sposób to przelanie lemoniady do szklanek i podanie jej od razu. Drugi to przelanie powstałej mikstury do dzbanka, a następnie uzupełnienie go o 1 litr wody. Lemoniada będzie mniej intensywnie smakować, ale wystarczy na dłużej.Przechowywać w lodówce i popijać, gdy tylko przyjdzie ochota na coś chłodnego i smacznego.

Popularne tagi
  • warzywo
  • mleko w proszku
  • kakao
  • danie obiadowe
  • jabłko
  • jedzenie
  • czekolada mleczna
  • woda gazowana
  • przepis na sok rabarbarowy
  • zioło
  • gąsior z rurką
  • sok
  • ogórek gruntowy
  • koktajl
  • przepis na napój arbuzowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising