Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec pyszne babeczki dyniowe?

Opiekun artykułu: aretafct
Wymagany czas: 30 min.
Jak upiec pyszne babeczki dyniowe?

Jak upiec pyszne babeczki dyniowe?

Niewielkie babeczki o dyniowym smaku to doskonały pomysł na podwieczorek. Są zgrabne, smaczne i nietrudne do zrobienia. Babeczki wydają się czasochłonne w przygotowaniu, jednak nie jest to prawda, o czym możesz się przekonać, korzystając z poniższego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Aby wykonać babeczki dyniowe, potrzebny jest pełen zestaw dobrej jakości składników, które zagwarantują odpowiedni smak deseru. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 1 szklanka mąki,

    * 1 szklanka piure dyniowego,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 1/2 szklanka oleju roślinnego,

    * 1 jajko,

    * 120 g jogurtu naturalnego,

    * 2 łyżki budyniu waniliowego,

    * 2 łyżki pestek dyni,

    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,

    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    * sól,

    * dżem dyniowy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mus dyniowy można kupić w słoiku albo zrobić samodzielnie, gotując dynię do miękkości i miksując na papkę.

    Do miski wbić jajko oraz jogurt naturalny. Wymieszać dokładnie i dodać cukier. Najlepiej mieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy składniki będą wymieszane, uzupełnić je o mus dyniowy, cukier waniliowy, olej – dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę, budyń, proszek do pieczenia, odrobinę soli oraz pestki dyni. Zamieszać lekko, po czym dodać płynne składniki, mieszając wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na blasze ustawić papilotki – najlepiej 12, ponieważ na tyle wystarczy ciasta – albo silikonowe foremki do babeczek. Wypełnić je w 3/4 ciastem, a następnie wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20, maksymalnie 25 minut, aż dobrze się zarumienią oraz wyrosną. Podawać po przestudzeniu bez dodatków albo z dodatkami – cukrem pudrem bądź dżemem dyniowym, który pogłębi smak dyni.

Popularne tagi
  • temperatura
  • ciastka jeżyki
  • mama
  • likier z irish cream
  • orzechy na słodko
  • pieczenie pączków
  • przepis na ciastka
  • budyń z proszku
  • banany
  • etykieta
  • kremówka
  • żurawina
  • posypka do trufli
  • muffinki z malinami
  • suszona żurawina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising