Jak upiec pyszne babeczki dyniowe?
Jak upiec pyszne babeczki dyniowe?
Niewielkie babeczki o dyniowym smaku to doskonały pomysł na podwieczorek. Są zgrabne, smaczne i nietrudne do zrobienia. Babeczki wydają się czasochłonne w przygotowaniu, jednak nie jest to prawda, o czym możesz się przekonać, korzystając z poniższego przepisu.
Potrzebne produkty spożywcze
Aby wykonać babeczki dyniowe, potrzebny jest pełen zestaw dobrej jakości składników, które zagwarantują odpowiedni smak deseru. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 1 szklanka mąki,
* 1 szklanka piure dyniowego,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanka oleju roślinnego,
* 1 jajko,
* 120 g jogurtu naturalnego,
* 2 łyżki budyniu waniliowego,
* 2 łyżki pestek dyni,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* sól,
* dżem dyniowy.
Krok pierwszy
Mus dyniowy można kupić w słoiku albo zrobić samodzielnie, gotując dynię do miękkości i miksując na papkę.
Do miski wbić jajko oraz jogurt naturalny. Wymieszać dokładnie i dodać cukier. Najlepiej mieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy składniki będą wymieszane, uzupełnić je o mus dyniowy, cukier waniliowy, olej – dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Krok drugi
W drugiej misce połączyć ze sobą mąkę, budyń, proszek do pieczenia, odrobinę soli oraz pestki dyni. Zamieszać lekko, po czym dodać płynne składniki, mieszając wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok trzeci
Na blasze ustawić papilotki – najlepiej 12, ponieważ na tyle wystarczy ciasta – albo silikonowe foremki do babeczek. Wypełnić je w 3/4 ciastem, a następnie wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20, maksymalnie 25 minut, aż dobrze się zarumienią oraz wyrosną. Podawać po przestudzeniu bez dodatków albo z dodatkami – cukrem pudrem bądź dżemem dyniowym, który pogłębi smak dyni.