Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne pączki z dyni?

Opiekun artykułu: krzempek
Jak zrobić pyszne pączki z dyni?

Jak zrobić pyszne pączki z dyni?

Pączki to jedne z najlepszych deserów, jakie można podać. Jednak nie zawsze muszą być to tradycyjne pączki z marmoladą. Równie smaczne są pączki z dyni. Jeśli ma się w spiżarni przetwory wykonane w czasie dyniowego sezonu i nie wie się, co z nimi zrobić, warto zainteresować się poniższym przepisem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznych pączków wymaga dobrej jakości składników. Wśród nich potrzebne są przede wszystkim:
    * 200 g piure z dyni,
    * 120 g mąki pszennej,
    * 60 ml mleka,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki cukru,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piure z dyni przełożyć do miski. Dodać cukier, jajko oraz odrobinę soli, po czym zacząć miksować wszystkie składniki. Trzeba uzyskać gładką papkę.W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać ją do piure dyniowego, cały czas mieszając. Na koniec wlać mleko i połączyć składniki w jedną masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka nalać oleju. Powinno go być tyle, żeby pączki swobodnie unosiły się na powierzchni. Rozgrzać olej, aż osiągnie temperaturę 170 stopni Celsjusza.Łyżeczką lub łyżką – jeśli chce się uzyskać większe pączki – nakładać ciasto na olej. Smażyć pączki z obu stron, aż mocno zbrązowieją. Zazwyczaj na każdą stronę wystarczą 2 – 3 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy pączki będą już intensywnie zarumienione, wyciągać je łyżką cedzakową i odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

    Po lekkim ostudzeniu od razu podawać. Dla jeszcze lepszego smaku można posypać je cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • menu
  • piana z białek
  • świętowanie
  • kolorowa posypka
  • przepis na ciasto francuskie z nutellą
  • forma do pieczenia
  • deser kawowy
  • smażenie
  • mleko skondensowane
  • nugat z pistacjami i żurawiną
  • piec
  • cynamonowe gofry
  • śmietana kremówka
  • orzeszki pistacjowe
  • piwo
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising