Jak zrobić pyszne pączki z dyni?
Jak zrobić pyszne pączki z dyni?
Pączki to jedne z najlepszych deserów, jakie można podać. Jednak nie zawsze muszą być to tradycyjne pączki z marmoladą. Równie smaczne są pączki z dyni. Jeśli ma się w spiżarni przetwory wykonane w czasie dyniowego sezonu i nie wie się, co z nimi zrobić, warto zainteresować się poniższym przepisem.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznych pączków wymaga dobrej jakości składników. Wśród nich potrzebne są przede wszystkim:
* 200 g piure z dyni,
* 120 g mąki pszennej,
* 60 ml mleka,
* 1 jajko,
* 2 łyżki cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Piure z dyni przełożyć do miski. Dodać cukier, jajko oraz odrobinę soli, po czym zacząć miksować wszystkie składniki. Trzeba uzyskać gładką papkę.W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać ją do piure dyniowego, cały czas mieszając. Na koniec wlać mleko i połączyć składniki w jedną masę.
Krok drugi
Do garnka nalać oleju. Powinno go być tyle, żeby pączki swobodnie unosiły się na powierzchni. Rozgrzać olej, aż osiągnie temperaturę 170 stopni Celsjusza.Łyżeczką lub łyżką – jeśli chce się uzyskać większe pączki – nakładać ciasto na olej. Smażyć pączki z obu stron, aż mocno zbrązowieją. Zazwyczaj na każdą stronę wystarczą 2 – 3 minuty.
Krok trzeci
Gdy pączki będą już intensywnie zarumienione, wyciągać je łyżką cedzakową i odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Po lekkim ostudzeniu od razu podawać. Dla jeszcze lepszego smaku można posypać je cukrem pudrem.