Zielona sałatka z ogórka, fasoli i papryki
Zielona sałatka z ogórka, fasoli i papryki
Ogórki są dostępne przez cały rok, chociaż w różnej postaci. Wczesne lato to zielone ogórki oraz pierwsze małe ogórki, które będą stanowić składnik przetworów na zimę. Zanim przejdzie się do wkładania ich do słoików, można wykonać sycącą i bardzo kolorową sałatkę z ich dodatkiem. Oto prosty przepis.
Niezbędne produkty spożywcze
Sałatka, w której skład wchodzi ogórek, składa się przede wszystkim z warzyw, dlatego konieczne jest zadbanie o ich odpowiednią świeżość. Nada to sałatce większej soczystości oraz aromatu. Do przyrządzenia potrawy potrzebne są:
* 1 puszka fasoli czerwonej,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 średni ogórek zielony,
* 1 mała papryka czerwona,
* 3 jajka,
* 2 łyżki majonezu,
* 3 łyżki szczypiorku,
* koperek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Puszkę fasoli otworzyć i przesypać na sitko nad zlewem. Zalewa fasoli jest dość gęsta, dlatego warto przepłukać ją zimną wodą, aby smak zalewy nie zdominował potrawy.
Otworzyć puszkę z kukurydzą i wysypać na fasolę. Zalewa kukurydzy jest rzadsza, więc dodatkowo zmyje zalewę z fasolki.
Krok drugi
Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 0,5 centymetra, a następnie wszystkie je pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, przekroić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego. Posiekać na kwadratowe kawałki.
Krok trzeci
Pokrojone warzywa wrzucić do jednej miski. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na małe kawałki, nożem lub przy pomocy krajalnicy do jajek. Dorzucić je do warzyw, dołożyć fasolę z kukurydzą, a następnie posypać szczypiorkiem, koperkiem oraz przyprawami. Zamieszać lekko przy pomocy drewnianej łyżki.Dodać majonez – można dla smaku wrzucić również 1 łyżeczkę musztardy – lecz nie jest to konieczne. Zamieszać wszystko powoli i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podawać, samą albo z chlebem. Smacznego!