Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?
Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?
Pieczenie chleba stało się bardzo modne i każdy przynajmniej raz spróbował wykonać go samodzielnie. Ze względu na zafascynowanie wypiekiem pieczywa można znaleźć wiele przepisów na chleb oraz bułki z dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi, czyli warzywami. Jednym z lepszych dodatków do wypieków jest szpinak, który pozwala stworzyć pyszne i sycące pieczywo. Oto sprawdzony przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie chleba wymaga przygotowania świeżych składników spożywczych, które pozwolą w prosty sposób wykorzystać przepis. Do najważniejszych produktów należą:
* 1/2 kg szpinaku świeżego,
* 1 szklanka twarogu tłustego,
* 1 szklanka sera żółtego,
* 1 szklanka boczku wędzonego,
* 1 cebula,
* 1 jajko,
* 1 bochenek chleba, okrągły,
* 1 łyżka oliwy,
* pieprz,
* bazylia,
* koperek,
* sól.
Jeśli sezon na szpinak jeszcze się nie zaczął, można wykorzystać szpinak mrożony.Krok pierwszy
Z okrągłego bochenka chleba odkroić jego górną część, mniej więcej na 3/4 wysokości pieczywa. Następnie wyjąć z niego cały chlebowy miąższ, żeby bochen stał się pusty w środku. Ma pełnić rolę „naczynia” na masę szpinakową.
Krok drugi
Szpinak przebrać, pozbywając się nieładnych lub nadgniłych listków. Przemyć pozostałe liście pod zimną wodą i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać go, a w tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić na nią szpinak i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Gdy z listków zacznie robić się papka, wrzucić do nich twaróg, starty żółty ser oraz pokrojony na kawałki boczek. Zamieszać.
Krok trzeci
Do podgrzewających się składników wbić również jajko i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać intensywnie. Doprawić całość ziołami i przyprawami, dodając ich dowolną ilość.Gotowym, ciepłym farszem wypełnić wnętrze chleba. Przykryć odciętym wcześniej kawałkiem, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piec przez 2 godziny. Po upieczeniu lekko ostudzić, a następnie podawać.