Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny makowiec na lekkim spodzie

Opiekun artykułu: bronx
Pyszny makowiec na lekkim spodzie

Pyszny makowiec na lekkim spodzie

Makowiec kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również na Wielkanoc. Często dodaje się mak do mazurków, jednak zamiast mieszać go z kremami, warto przygotować delikatny makowiec na biszkoptowym spodzie. Będzie doskonałym przerywnikiem między jedzeniem jajek, mazurków oraz piaskowych bab. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Składniki na ciasto

    Składniki na ciasto

    Dobry makowiec na lekkim cieście to dobre składniki. Do przygotowania ciasta biszkoptowego niezbędne jest zebranie:
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    * 4 jajek.
    Szczególnie trzeba zadbać o świeżość jajek, które są dla biszkoptu wyjątkowo ważne. Do masy makowej potrzebnych jest więcej składników, wśród nich:
    * 500 g maku,
    * 150 g masła,
    * 130 g cukru pudru,
    * 100 g orzechów włoskich,
    * 100 g rodzynek,
    * 4 jajka,
    * 2 łyżki miodu,
    * 2 szklanki mleka,
    * 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    * aromat migdałowy.
     Zamiast maku, który trzeba dopiero przygotować, można użyć gotowej masy makowej, która jest już uzupełniona bakaliami.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jeżeli nie skorzysta się z gotowej masy makowej, wówczas przygotowanie ciasta należy rozpocząć od sparzenia maku gorącym mlekiem. Mak wsypać do miski i zalać 2 szklankami gorącego mleka, po czym pozostawić na 30 minut. Po tym czasie odsączyć i zmielić mak, najlepiej dwukrotnie.

  • Krok drugi

    Masło o temperaturze pokojowej wrzucić do miski, wsypać cukier puder i zacząć ucierać aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Białka i żółtka oddzielić. Białka pozostawić w osobnej misce, a żółtka dodawać po jednym do masy maślanej. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym powoli dodawać zmielony mak, aromat migdałowy, miód, orzechy oraz rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i również dodać do masy makowej. Następnie całą masę przełożyć do wysmarowanej margaryną formy do pieczenia. Włożyć na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  • Krok trzeci

    Na 15 minut przed końcem pieczenia masy makowej trzeba przygotować biszkopt. Żółtka i białka oddzielić od siebie. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, po czym zacząć dodawać do niego cukier, cały czas miksując. Gdy cukier połączy się z pianą, dodawać pojedynczo żółtko. Mąkę wymieszać w osobnej misce, po czym po 1 łyżce dodawać do masy białkowej.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Masę biszkoptową rozłożyć na masę makową i wsunąć całość ponownie do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z pieca i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Następnie lekko przesunąć nożem między formą a ciastem i przytrzymując ciasto, przewrócić je do góry nogami. Biszkopt ma znajdować się na spodzie. Ozdobić wedle uznania – orzechami, lukrem, rodzynkami.

Popularne tagi
  • sushi
  • sekrety kuchenne
  • sposób wykorzystania soli
  • mąka kukurydziana
  • składniki do nuggetsów
  • naleśniki
  • utrwalanie bitej śmietany
  • forma
  • gorczyca
  • ciasto wielkanocne
  • przetwory z dyni
  • obiad
  • słodkie tosty
  • jabłka
  • sos karmelowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising