Jak zrobić szybkie krówki?
Jak zrobić szybkie krówki?
Smaczne krówki to prawdziwa przyjemność jedzenia. Mogą urozmaicić każde popołudnie, a ładnie zapakowane – stanowić piękny prezent dla bliskiej osoby. Zamiast kupować i trwać w niepewności, czy aby na pewno są dobre, warto samodzielnie przyrządzić krówki. Z podanym w poniższym artykule przepisem jest to bardzo proste.
Jakich składników potrzeba?
Żeby krówki wyszły tak smaczne, jak się od nich oczekuje, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mleka,
* 1/4 kostki margaryny,
* cukier waniliowy.Krok pierwszy
Na szerokiej, dość głębokiej patelni rozpuścić margarynę. Gdy będzie już płynna, dodać cukier i zamieszać całość drewnianą lub silikonową łyżką. Wlać mleko i ponownie wymieszać.
Krok drugi
Dodać dowolną ilość cukru waniliowego i jeszcze raz wymieszać zawartość patelni. Poczekać, aż zacznie się spieniać. Gdy pienienie się ustanie, a masa zacznie się rumienić, należy zdjąć naczynie z ognia.
Krok trzeci
Gotową, wciąż ciepłą masę przelać do formy. Poczekać, aż ostygnie, po czym włożyć formę do lodówki, aby całkowicie stwardniała. Wyjąć foremkę z chłodu dopiero, kiedy całość dobrze zastygnie. Pokroić nożykiem – dobrze sprawdza się drewniany – na kawałki. Od razu zjadać albo zapakować w ozdobną folię i podarować w prezencie.