Jak zrobić wyjątkowe lody wiśniowe z whisky?
Jak zrobić wyjątkowe lody wiśniowe z whisky?
Czas na lody jest zawsze, kiedy doskwiera upał. Co prawda nikt nie zakazuje jadania lodów również zimą, jednak gdy żar leje się z nieba, częściej ma się na nie ochotę, częściej się je jada oraz chętniej robi. Decydując się na samodzielne wykonanie lodów, warto zainteresować się lodami dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Jeśli pierwszy raz próbujesz swoich sił w takiej kompozycji, proponujemy lody wiśniowe z whisky – zakochasz się w nich.
Potrzebne składniki spożywcze
Przyrządzenie orzeźwiających lodów wymaga odpowiednich składników do ich produkcji. Wśród nich najważniejsze są:
* 3 szklanki wiśni,
* 1/2 szklanki sosu „sweet and sour”,
* 1 jabłko zielone,
* 1 limonka.
Przydadzą się również patyczki do lodów oraz foremki ułatwiające stworzenie lodów na patyku. Jednocześnie dla tych, którzy pierwszy raz słyszą o sosie o nazwie „sweet and sour”, przedstawiamy potrzebne do jego wykonania składniki, czyli:
* 1 szklanka soku z cytryny,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki wody.
Krok pierwszy
Przygotować owoce. Przede wszystkim wszystkie, łącznie z limonką, dokładnie umyć. Wiśnie pozbawić ogonków, listków, jak również wydrylować, ponieważ pestki w lodach nie są pożądanym elementem. Odłożyć wiśnie na bok, a jabłka oraz limonkę obrać ze skórek oraz pokroić na mniejsze kawałki.
Krok drugi
Po przygotowaniu owoców przejść do wykonania sosu „sweet and sour”. W tym celu trzeba wsypać cukier oraz wlać wodę do garnka. Zacząć podgrzewać. A gdy cukier całkowicie się już rozpuści, wówczas dolać sok z cytryny, wymieszać dokładnie i odstawić na bok, żeby sos ostygnął.
Krok trzeci
Owoce oraz sos wrzucić do blendera, po czym zacząć miksować wszystko na jednolitą masę. Po uzyskaniu takiej przelać ją do pojemników na lód i wbić do nich patyczki do lodów. Całość schować do zamrażalnika, żeby przyszłe lody odpowiednio się zmroziły. Po 2 – 3 godzinach lody o intensywnie wiśniowym smaku powinny nadawać się do jedzenia.