Prosty sposób przygotowania smacznej okroszki
Prosty sposób przygotowania smacznej okroszki
Okroszka to zupa pochodząca z kuchni rosyjskiej. Jest przygotowywana na bazie kwasu chlebowego lub kefiru i spożywana na zimno. Stanowi jeden ze stałych elementów rosyjskiego stołu, kiedy nadchodzą ciepłe miesiące, wiosna albo lato. Jeżeli jadłaś kiedyś chłodnik i smakował ci, okroszka również przypadnie ci do gustu, zwłaszcza samodzielnie wykonana.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed rozpoczęciem przygotowywania okroszki potrzebne są dobre i przede wszystkim świeże składniki spożywcze, w tym:
* 200 g gotowanej kury albo wołowiny,
* 1 szklanka maślanki,
* 1 ogórek zielony,
* 1 jajko,
* 1 ziemniak,
* 3 rzodkiewki,
* natka pietruszki,
* szczypiorek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Przygotować 2 rondelki. Do jednego włożyć jajko, do drugiego obranego ze skórki ziemniaka. Oba elementy zalać wodą i postawić na gazie. Jajo powinno ugotować się na twardo, natomiast ziemniak do miękkości. Gdy produkty będą już gotowe, ostudzić je. Po ostudzeniu obrać jajko ze skorupki.
Krok drugi
Rzodkiewkę i ogórka umyć pod zimną wodą. Odciąć końcówki rzodkiewek, a ogórka można – lecz nie trzeba – obrać ze skórki. Pokroić ogórka w drobną kostkę, po czym posiekać przemyty chłodną wodą szczypiorek oraz natkę pietruszki, również bardzo drobno.
Krok trzeci
Gotowany drób lub wołowinę pokroić na mniejsze kawałeczki. Wrzucić do miski. Wraz z mięsem dorzucić wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. W drobną kostkę pokroić również ziemniaka, a następnie całość zalać szklanką maślanki. Zamiast maślanki można użyć również kefiru, przez co okroszka będzie bardziej płynna. Na wierzchu dania ułożyć pokrojone w ćwiartki jajko. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym podawać. Idealna potrawa na ciepły dzień, kiedy nie chce się spędzać dużo czasu w gorącej kuchni.