Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na filety drobiowe po hawajsku

Opiekun artykułu: lisia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na filety drobiowe po hawajsku

Przepis na filety drobiowe po hawajsku

W Polsce nadal wiele osób nie jest zbytnio przekonanych do połączeń mięsnych z owocowymi. Raczej się ich obawiamy, nawet zanim jeszcze ich spróbujemy. Wydaje się, że tolerujemy tylko zakorzenione w naszej tradycji potrawy, które do takich duetów można zaliczyć, jak chociażby kaczka pieczona z jabłkami, oscypek z żurawiną albo schab ze śliwką. Jeśli jednak mielibyśmy spróbować nowych połączeń mięsno-owocowych, to zazwyczaj jesteśmy na nie. A niesłusznie, bo to naprawdę smaczne urozmaicenie zwykłych potraw, które jemy na co dzień. Dzięki dodaniu jednego owocowego składnika sprawiamy, że niezbyt ciekawe danie staje się oryginalne i można je przygotować nawet podczas świąt czy też uroczystości rodzinnych. Zobacz koniecznie, jak przygotować filety drobiowe z ananasem, czyli po hawajsku.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 podwójna pierś z kurczaka

Około 6 plastrów żółtego sera

Około 6 plastrów ananasa z puszki

mąka do obtoczenia

2 jajka

sól i pieprz

1 podwójna pierś z kurczaka Około 6 plastrów żółtego sera Około 6 plastrów ananasa z puszki mąka do obtoczenia 2 jajka sól i pieprz
  • Przygotowanie filetów

    W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem filetów. Weź podwójną pierś i usuń z niej wszelkie błonki oraz małe pozostawione kości. Następnie podziel każdy z filetów na trzy lub cztery części, porcjując go w ten sposób. Kolejno, kawałek piersi po kawałku, wkładaj je do torebki foliowej i za pomocą tłuczka bardzo delikatnie i z wyczuciem rozbijaj. Rób to jednak krócej i z mniejszą siłą niż kotlety schabowe, żeby twoje filety się nie rozpadły.

  • Panierowanie

    Następnie każdy z rozbitych kawałków fileta dopraw porządnie solą oraz pieprzem. Potem w głębokim talerzu rozkłóć dwa jajka i również je dopraw. Maczaj każdy kawałek najpierw w jajku, a potem w mące. Jeśli wolisz, żeby twoja panierka była grubsza, to czynność panierowania po prostu powtórz.

  • Smażenie

    Po panierowaniu oczywiście przyszedł czas na smażenie. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i na gorący tłuszcz połóż zapanierowane filety. Smaż je z obu stron kilka minut, aż się przyrumienią. Następnie już usmażone przełóż na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki któremu odsączysz nadmiar tłuszczu.

  • Zapiekanie

    Zapiekanie

    Odsączone z tłuszczu filety z kurczaka przełóż na blaszkę poprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na każdy z filetów połóż jedną całą lub połowę obręczy ananasa z puszki (wcześniej muszą być bardzo dokładnie odsączone z zalewy). Na ananasa zaś połóż jeden plaster żółtego sera. Tak przygotowane filety z kurczaka przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i podgrzewaj około 10 minut (do dokładnego rozpuszczenia sera).

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Kurczaka po hawajsku podawaj na ciepło, prosto z piekarnika. Dobrze pasuje do niego majonezowy sos czosnkowy lub pikantny ketchup. Doskonale skomponuje się z lekką sałatką. Smacznego!

Popularne tagi
  • ocet balsamiczny
  • ananas
  • mrożony szpinak
  • kuchnia meksykańska
  • naleśniki z pieczarkami
  • kokos
  • gyros z warzywami
  • pierś kurczaka z ananasem
  • miska
  • sos słodko-kwaśny
  • kotlety z piersi z kurczaka
  • kurkuma
  • brytfanna
  • marynata piwna
  • kotlety
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising