Przepis na filety drobiowe po hawajsku
Przepis na filety drobiowe po hawajsku
W Polsce nadal wiele osób nie jest zbytnio przekonanych do połączeń mięsnych z owocowymi. Raczej się ich obawiamy, nawet zanim jeszcze ich spróbujemy. Wydaje się, że tolerujemy tylko zakorzenione w naszej tradycji potrawy, które do takich duetów można zaliczyć, jak chociażby kaczka pieczona z jabłkami, oscypek z żurawiną albo schab ze śliwką. Jeśli jednak mielibyśmy spróbować nowych połączeń mięsno-owocowych, to zazwyczaj jesteśmy na nie. A niesłusznie, bo to naprawdę smaczne urozmaicenie zwykłych potraw, które jemy na co dzień. Dzięki dodaniu jednego owocowego składnika sprawiamy, że niezbyt ciekawe danie staje się oryginalne i można je przygotować nawet podczas świąt czy też uroczystości rodzinnych. Zobacz koniecznie, jak przygotować filety drobiowe z ananasem, czyli po hawajsku.
Przygotowanie filetów
W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem filetów. Weź podwójną pierś i usuń z niej wszelkie błonki oraz małe pozostawione kości. Następnie podziel każdy z filetów na trzy lub cztery części, porcjując go w ten sposób. Kolejno, kawałek piersi po kawałku, wkładaj je do torebki foliowej i za pomocą tłuczka bardzo delikatnie i z wyczuciem rozbijaj. Rób to jednak krócej i z mniejszą siłą niż kotlety schabowe, żeby twoje filety się nie rozpadły.
Panierowanie
Następnie każdy z rozbitych kawałków fileta dopraw porządnie solą oraz pieprzem. Potem w głębokim talerzu rozkłóć dwa jajka i również je dopraw. Maczaj każdy kawałek najpierw w jajku, a potem w mące. Jeśli wolisz, żeby twoja panierka była grubsza, to czynność panierowania po prostu powtórz.
Smażenie
Po panierowaniu oczywiście przyszedł czas na smażenie. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i na gorący tłuszcz połóż zapanierowane filety. Smaż je z obu stron kilka minut, aż się przyrumienią. Następnie już usmażone przełóż na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki któremu odsączysz nadmiar tłuszczu.
Zapiekanie
Odsączone z tłuszczu filety z kurczaka przełóż na blaszkę poprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie na każdy z filetów połóż jedną całą lub połowę obręczy ananasa z puszki (wcześniej muszą być bardzo dokładnie odsączone z zalewy). Na ananasa zaś połóż jeden plaster żółtego sera. Tak przygotowane filety z kurczaka przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i podgrzewaj około 10 minut (do dokładnego rozpuszczenia sera).
Serwowanie
Kurczaka po hawajsku podawaj na ciepło, prosto z piekarnika. Dobrze pasuje do niego majonezowy sos czosnkowy lub pikantny ketchup. Doskonale skomponuje się z lekką sałatką. Smacznego!