Advertising
Zakumaj.pl

Letnie danie – świeży pstrąg z ziołami

Opiekun artykułu: bigmuta
Letnie danie – świeży pstrąg z ziołami

Letnie danie – świeży pstrąg z ziołami

Lato bez ryby dla kogoś, kto ją lubi, to lato stracone. Wakacje nad rzeką, nad jeziorem, nad morzem, czyli najbardziej popularne sposoby spędzania urlopu, zachęcają do zjedzenia świeżej ryby przynajmniej raz. Można ją zakupić już przygotowaną do konsumpcji albo zakupić i przygotować we własnym domu. Jedną ze smaczniejszych ryb jest pstrąg i to właśnie on wielu osobom kojarzy się z wakacjami oraz biesiadą na świeżym powietrzu. Poniżej podajemy przepis na jego szybkie przygotowanie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przyrządzenie aromatycznej potrawy, której główną częścią jest ryba, wymaga również dodatkowych elementów. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 świeże pstrągi,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 4 gałązki tymianku,
    * 6 plasterków cytryny,
    * 1 łyżka masła,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Zakupione ryby umyć pod zimną wodą. Dotyczy to ryb wypatroszonych, jeżeli niezbędne jest pozbawienie ich wnętrzności, mycie należy wykonać dopiero po wykonaniu tej czynności, myjąc rybę tak z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Należy usunąć wszelkie resztki, które nie zostały usunięte nożykiem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ryby wysuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, po czym natrzeć solą i pieprzem. Pieprz może być ziołowy, co spotęguje przyjemny zapach potrawy. Nie należy krępować się z ilością przypraw i natrzeć obficie pstrąga od zewnątrz i wewnątrz. Czosnek zmiażdżyć w prasce i również natrzeć nim rybę, po 1 ząbku czosnku na pstrąga.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wiórki masła włożyć do rozciętego brzucha ryby. Dodać po 3 plasterki cytryny, a na nie po 2 gałązki tymianku i lekko przycisnąć, żeby żaden ze składników nie wypadł. Zamiast gałązek tymianku można użyć również suszonej wersji tego zioła. Ryba nie straci na smaku.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Pstrągi owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Podawać, kiedy ryba jest jeszcze ciepła. Po odwinięciu jej z folii można skropić ją odrobiną soku z cytryny, choć nie jest to konieczne. Podawać z surówką, sałatką warzywną albo brokułami.

Popularne tagi
  • cukier waniliowy
  • szpinak
  • kwiaty w lodzie
  • pieczenie murzynka
  • przetwory warzywne
  • kipiąca woda
  • blender
  • smażenie
  • sos koperkowy
  • sposób na kąpiel wodną
  • bób bez łupinek
  • mięso
  • składniki na chleb
  • syrop
  • parmezan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising