Prosty sposób na pyszną domową musztardę
Prosty sposób na pyszną domową musztardę
Tak, jak można zrobić domowy chrzan oraz domowy majonez, tak z powodzeniem można wykonać domową musztardę. Jest to korzystne, ponieważ można dostosować smak oraz ostrość musztardy do własnego upodobania. Nie zawsze kupne musztardy spełniają wymagania pod tym względem, więc po co szukać idealnej firmy z idealną musztardą, skoro można zrobić taką własnoręcznie. Wystarczy chęć, czas oraz sprawdzony przepis, który podajemy w poniższym artykule. Spróbuj sama.
Produkty niezbędne w musztardzie
Aby domowa musztarda smakowała tak, jak smakują znane musztardy, chwalone w świecie kulinarnym, trzeba zadbać o składniki. Do najważniejszych z niezbędnych produktów należą przede wszystkim:
* 9 łyżek wody,
* 6 łyżek octu z białego wina,
* 3 łyżki gorczycy żółtej,
* 3 łyżki gorczycy czarnej,
* 1/4 łyżeczki soli,
* szczypta cukru brązowego.
Przyda się również pojemniczek – słoiczek – z pokrywką do przechowywania wykonanej musztardy.
Pierwszy krok
Ziarna gorczycy – czerwone i żółte – przebrać delikatnie na sitku, sprawdzając, czy nie ma w nich przypadkiem żadnych niezdrowych egzemplarzy. Następnie przełożyć do miseczki i zalać octem z białego wina oraz wodą.
Drugi krok
Miseczkę z gorczycą zakryć folią aluminiową, po czym odstawić na 12 – 18 godzin w chłodne miejsce. Przez ten czas gorczyca powinna wchłonąć wodę oraz spęcznieć. Tak przygotowane, spęczniałe ziarna przełożyć do czystego blendera i dodać kolejne 6 łyżek wody. Warto dodawać ją stopniowo, po 2 łyżki w czasie mieszania, ponieważ to ułatwi uzyskanie kremowej konsystencji musztardy.
Trzeci krok
Na koniec mieszania w blenderze dodać do musztardy sól oraz cukier, żeby przysmak miał odpowiedni smak. Mieszać jeszcze przez 30 – 60 sekund. Gotową musztardę przełożyć do przygotowanego wcześniej słoiczka i przechowywać w lodówce.Domowa musztarda, tak jak kupna, może być używana do wielu potraw, a w szczególności do dań grillowanych, smażonych, jak również jako pikantny dodatek do pieczywa. Dzięki większej wyrazistości smaku musztarda przyrządzona samodzielnie podkreśli zaskakująco dobrze każde danie.