Na osłodę i ochłodę – mus czekoladowy
Na osłodę i ochłodę – mus czekoladowy
Moc czekolady jest zbawienna. Składnik o nazwie teobromina, który się w niej znajduje, obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne oraz pobudza czynność serca, a ponadto likwiduje toksyczne substancje z organizmu. Te kilka z wielu zalet czekolady niech staną się zachętą do eksperymentowania z nią w kuchni. Na spadek nastroju oraz na poprawę zdrowia i ochłodę proponuję zimny deser – mus czekoladowy.
Roztop czekoladę nad parą
Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki, wymieszaj z kawą bądź skórką cytrynową. Zagotuj wodę w garnku, a gdy będzie już wrzała, umieść nad nim rondelek z czekoladą.
Ubij pianę
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. W czasie ubijania powoli dodawaj cukier.
Ubij na sztywno śmietankę kremówkę
Po ubiciu zmieszaj ją z pianą z białek.
Dodaj czekoladę
Do ubitej piany z białek i ubitej śmietanki powoli dodawaj płynną, ostudzoną czekoladę. Tak przygotowany mus przełóż do szklanych foremek i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem możesz ozdobić deser bitą śmietaną.