Advertising
Zakumaj.pl

Nugat z pistacjami i żurawiną – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: karlis
Wymagany czas: 40 min.
Nugat z pistacjami i żurawiną – jak go przyrządzić?

Nugat z pistacjami i żurawiną – jak go przyrządzić?

Rozpływający się w ustach, słodki, lekko ciągnący podczas rozpuszczania – taki właśnie jest nugat, który może stanowić przekąskę na deser. Dobry nugat jest nie tylko bardzo słodki, ale również posiada smaczne dodatki. Jednym z najczęstszych są pistacje, sprawiające, że deser jest chrupki, oraz żurawina, która równoważy smak delikatnym kwaskiem. Raz spróbujesz i więcej się nie oprzesz.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby zrobić rozpływający się w ustach nugat, potrzebne są określone składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:

    * 200 g cukru,

    * 100 g pistacji,

    * 100 g żurawiny suszonej,

    * 200 ml miodu płynnego,

    * 1 białko,

    * 2 arkusze wafli,

    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondla przełożyć cukier oraz miód, zalewając miodem słodkie kryształki. Rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewać aż do momentu uzyskania przez rozpuszczoną substancję temperatury 155 stopni Celsjusza – najlepiej kontrolować to, używając termometru cukierniczego. Rozpuszczającego się miodu oraz cukru nie należy mieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białko przełożyć do miski o wysokich brzegach. Zacząć ubijać mikserem do powstania gładkiej, puszystej piany. Najpierw ubijać na wysokich obrotach, następnie zmniejszyć je. Kiedy miodowo-cukrowy syrop będzie gotowy, zdjąć go z palnika i cienkim strumieniem, bez pośpiechu, zacząć wlewać go do piany, cały czas mieszając oba elementy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Syrop cukrowy z białkiem miksować przez 5 – 6 minut, aż stworzy się gęsta masa. Gdy do tego dojdzie, dodać pistacje, żurawinę i mieszać jeszcze chwilę.Na dno prostokątnej formy położyć 1 arkusz wafla. Wylać na niego masę i wyrównać ją łyżką albo dłońmi natartymi olejem. Na masę położyć drugi wafel i lekko docisnąć, po czym odstawić do stężenia w chłodne miejsce na 6 – 7 godzin. Po tym czasie kroić w wybrane kształty i delektować się nugatem, gdy tylko przyjdzie na niego ochota.

Popularne tagi
  • temperatura
  • ciastka jeżyki
  • mama
  • likier z irish cream
  • orzechy na słodko
  • pieczenie pączków
  • przepis na ciastka
  • budyń z proszku
  • banany
  • etykieta
  • kremówka
  • żurawina
  • posypka do trufli
  • muffinki z malinami
  • suszona żurawina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising