Oryginalne lody bananowe – jak je przyrządzić?
Oryginalne lody bananowe – jak je przyrządzić?
Przygotowanie lodów kojarzy się zazwyczaj z koniecznością użycia mleka lub śmietanki, aby nadać im charakterystyczny kolor oraz konsystencję. Okazuje się jednak, że nie jest to konieczne za każdym razem, ponieważ istnieją lody, które można zrobić bez dodawania mleka. Jest to idealny sposób na szybki deser, zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą jadać nabiału albo muszą go ograniczać.
Co jest potrzebne?
Lody bananowe bez mleka oraz innych dodatków wymagają niewiele, podstawą są oczywiście:
* banany.
Ich ilość może być dowolna, w zależności od tego, jak dużo lodów chce się przygotować. Poza bananami przydadzą się również:
* mikser lub malakser,
* nóż,
* pojemnik plastikowy,
* miseczki do podania lodów.
Krok pierwszy
Wszystkie banany obrać ze skórki. Pokroić na plasterki – nie powinny być przesadnie grube. Przygotowane plasterki przełożyć do pojemnika plastikowego i w taki sposób włożyć do lodówki na 2 – 2,5 godziny, żeby banany były zimne i zmrożone.
Krok drugi
Po upływie wymaganego czasu wyjąć pojemnik z lodówki. Chłodne plasterki owoców przełożyć do miksera lub malaksera. Zacząć od kręcenia na małych obrotach, rozdrabniając banany. Stopniowo, im stają się mniejsze, zwiększać moc urządzenia, mieszając owoce na gładką papkę. Może to zająć trochę czasu, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość i mieszać, mieszać, póki wszystkie grudki nie zostaną zmiksowane.
Krok trzeci
Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej konsystencji lody można przełożyć do miseczek albo ozdobnych pucharków. Możliwe jest również schłodzenie ich jeszcze przez kilka minut, ale nie jest to konieczne. Lody będą miały świetny smak, aksamitną konsystencję oraz – jak każde lody – działanie chłodzące. Spróbuj je zrobić i delektuj się oryginalnym podwieczorkiem na letni dzień.