Przepis na aromatyczny dżem gruszkowy
Przepis na aromatyczny dżem gruszkowy
Gruszki to owoce, które kojarzą nam się z przyjściem jesieni. Część z nas uwielbia spożywać je w wersji jeszcze nieco niedojrzałej, trochę twardawej i mniej słodkiej, a druga część rozpływa się na widok tych miękkich, bardzo soczystych oraz słodkich. Gruszki powinniśmy spożywać, jeśli tylko jest na nie sezon, gdyż nie zawierają one wcale bardzo wielu kalorii, są bogate w potas, sód, magnez, czy wapń, ale przede wszystkim bardzo dobrze wpływają na naszą przemianę materii. Już jedna miękka gruszka potrafi pomóc na uporczywe zaparcia. Dodatkowo, gruszka cudownie łączy się z wieloma innymi smakami, a także ze względu na swój miękki miąższ, nadaje się do robienia z niej dżemu. Znajdziesz na niego przepis poniżej.
Przygotowanie gruszek
Pamiętaj, aby na targu czy też w sklepie lub w ogrodzie wybrać te gruszki, które są jak najbardziej miękkie. Dzięki temu, nie będziesz musiała dżemu dosładzać dużą ilością cukru. Wszystkie gruszki umyj bardzo dokładnie. Potem obierz je, odetnij ogonek i wydrąż gniazda nasienne. Każdą gruszkę pokrój na niezbyt drobną kostkę.
Przygotowanie imbiru
Do tego przepisu zawsze używaj imbiru świeżego, w korzeniu. Weź mały korzeń imbiru i obierz go. Do obierania imbiru używamy zawsze łyżeczki, gdyż pójdzie nam to o wiele sprawniej niż nożem. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach trochę imbiru. Będziesz potrzebowała około 2,5 łyżeczki.
Przygotowanie cytryny
Cytrynę dokładnie umyj, a następnie wyparz w gorącej wodzie. Podobnie jak imbir, zetrzyj z niej skórkę, pamiętając, aby nie trzeć za bardzo, by nie naruszyć białej struktury cytryny – jest ona gorzka i nie powinna znaleźć się w dżemie.
Gotowanie dżemu
Do dużego garnka wsyp wszystkie pokrojone gruszki. Jeśli nie są bardzo soczyste, to możesz podlać je dwoma – trzema łyżkami wody, ale raczej nie ma takiej konieczności. Gotuj gruszki przez kilkanaście minut, aż zaczną wrzeć i rozpadać się. Wówczas dodaj starty imbir, skórkę z cytryny, sok z niej oraz 700 g cukru. Wszystko razem wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu. Będzie to trwało około 2 – 3 godzin. Co jakiś czas zamieszaj dżem.
Przekładanie do słoików
Kiedy dżem będzie miał już odpowiednio gęstą konsystencję, wówczas zacznij go przekładać do słoików. Pamiętaj o tym, by nakładać dżem jeszcze gorący. Zakręć słoiki pokrywkami i odwróć do góry dnem, a następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na całą noc. Dżem spożywaj zwłaszcza jesienią i zimą, gdyż imbir ma bardzo dobre działanie rozgrzewające.