Orzeźwiająca zupa z awokado na lato
Orzeźwiająca zupa z awokado na lato
Obiady w czasie lata nie zawsze powinny być gorące. Ze względu na temperaturę, która panuje na zewnątrz, zazwyczaj chce się czegoś chłodnego, ale jednocześnie sycącego, choć nie przeciążającego żołądka. Takim czymś może być zupa z awokado, podawana na zimno. Smaczna i pasująca idealnie do wakacyjnego przedpołudnia.
Potrzebne składniki
Wykonanie dobrej zupy z awokado wymaga przygotowania odpowiednich składników. Pośród nich muszą znaleźć się:
* 3 szklanki bulionu warzywnego,
* 2 owoce awokado,
* 2 łyżki soku z limonki,
* 2 łyżki świeżej kolendry,
* 1/4 łyżeczki pieprzu,
* 1/4 łyżeczki soli,
* ostra papryka mielona (do posypania),
* orzeszki piniowe (opcjonalnie).Krok pierwszy
Bulion przygotować albo z warzyw, albo z kostki rosołowej, warzywnej. Po zagotowaniu wywaru pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Jeśli użyło się kostki, nie trzeba doprawiać bulionu do smaku.
Krok drugi
Awokado należy obrać ze skórki. Przekroić na dwie części, wydobyć pestkę, a następnie pokroić pozostały miąższ na drobne części. Wrzucić awokado do blendera, zalać je bulionem i dokładnie zmiksować.
Krok trzeci
Kiedy masa z awokado i bulionu będzie już gładka, należy dodać do niej sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Jeżeli chce się uzyskać ostrzejszy smak zupy, wówczas można dodać więcej pieprzu. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać na średnich obrotach.
Krok czwarty
Przygotowaną zupę przelać do garnka i włożyć do lodówki na 30 – 40 minut, żeby dobrze się schłodziła. Po tym czasie wyjąć garnek i zacząć przelewać potrawę do głębokich talerzy albo miseczek. Przed podaniem ozdobić mieloną papryką lub orzeszkami piniowymi, wedle uznania.