Wiosenna zupa z cukinii na ostro – jak ją przyrządzić?
Wiosenna zupa z cukinii na ostro – jak ją przyrządzić?
Zielona zupa zawsze wygląda ciekawie. Zachęca do jedzenia i pasuje jak ulał do lekkich, wiosennych posiłków. Intensywnie zielone danie można uzyskać nie tylko z groszku, lecz również ze smacznej cukinii, która podbiła polskie kuchnie. Zamiast dodawać ją tylko do sałatek lub grillować, warto zrobić z niej zupę o ostrym posmaku, który podwoi jej atrakcyjność. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zupa udała się zgodnie z planem, była smaczna i ciekawa kolorystycznie, potrzebne są następujące składniki:
* 3 cukinie,
* 1 garść świeżej mięty,
* 1 limonka,
* 1 szklaka szpinaku,
* 1,5 szklaki bulionu,
* 1/2 puszki mleka kokosowego,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka curry,
* sól,
* pieprz,
* papryka mielona ostra.Krok pierwszy
Wszystkie cukinie umyć pod zimną wodą. Usunąć twarde końcówki, przekroić na pół, a następnie łyżeczką usunąć pestki. Cukinii nie trzeba obierać, ponieważ to m.in. skórka nadaje zupie ładny kolor. Pozbawione nasion warzywo pokroić na małe kawałki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cukinie. Podsmażyć delikatnie, żeby warzywo zdołało się zarumienić, po czym zalać bulionem i zamieszać.
Krok drugi
Cukinię dusić pod przykryciem aż do momentu zeszklenia się wszystkich kawałków. Gdy do tego dojdzie, dodać umyte listki mięty oraz szpinaku, a także curry. Mieloną przyprawę curry można zastąpić pastą curry, która nada zupie bardziej kremową konsystencję. Gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym przelać zawartość garnka do blendera. Zmiksować na średnich obrotach na bardzo gładki zielony krem.
Krok trzeci
Zupę z powrotem przelać do garnka i dodać wymaganą ilość mleczka kokosowego. Sparzyć limonkę wrzątkiem i zatrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Z pozostałej części wycisnąć sok. Oba elementy, sok i skórkę, dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem i papryką dla dodania posiłkowi ostrości.Podawać zupę, gdy jest jeszcze ciepła. Dodatkowo można ozdobić ją listkami mięty, grzankami albo kawałkami pokrojonego w kostkę sera feta.