Penne z groszkiem i szynką – jak je przyrządzić?
Penne z groszkiem i szynką – jak je przyrządzić?
Potrawy z makaronem jako głównym składnikiem są jednymi z najlepszych i ulubionych. Świetnie smakują, są łatwe do zrobienia i można wykorzystywać przy nich różnorodne składniki. Gdy nie chcesz zjeść coś szybkiego i smacznego, zrób penne z groszkiem oraz szynką.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przygotować szybkie, dobre danie z makaronu konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych – świeżych oraz dobrej jakości:
* 500 g makaronu penne,
* 115 g szynki,
* 500 ml śmietanki,
* 1,5 szklanki groszku zielonego,
* 1 szklanki listków mięty,
* 1/2 szklanki parmezanu tartego,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do garnka średniej wielkości – musi być większy, gdyż w za małym garnku makaron może się rozgotować – nalać wodę. Dodać do niej sól, oliwę z oliwek, żeby makaron nie przylegał do naczynia, i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda będzie wrzała, wsypać makaron i gotować al dente, tak długo, jak zalecane jest na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić makaron na sitku, ale przed tym odlewając 1/4 szklanki wody z makaronu.
Krok drugi
Już podczas gotowania się makaronu można przygotować dalszą część potrawy. Do wysokiego rondelka wlać śmietankę. Gotować ją przez 8 minut, aż część wyparuje, po czym dodać makaron i groszek. Pozostawić do gotowania na kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby makaron był dokładne obleczony przez śmietanowy sos. Żeby sos nie był przesadnie gęsty, dodać wodę z makaronu.
Krok trzeci
Potrawę dodatkowo doprawić pieprzem i solą, w ilości wedle własnego uznania. Po podgrzaniu makaronu w sosie przełożyć go na talerz, przed podaniem posypując posiekaną czystą miętą oraz posypując pokrojoną na kawałki szynką.Danie jest bardzo smaczne, sycące, a przede wszystkim bardzo szybkie, więc można je zrobić w dowolnej chwili. Smacznego!