Advertising
Zakumaj.pl

Penne z groszkiem i szynką – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: kingamalinowska
Wymagany czas: 30 min.
Penne z groszkiem i szynką – jak je przyrządzić?

Penne z groszkiem i szynką – jak je przyrządzić?

Potrawy z makaronem jako głównym składnikiem są jednymi z najlepszych i ulubionych. Świetnie smakują, są łatwe do zrobienia i można wykorzystywać przy nich różnorodne składniki. Gdy nie chcesz zjeść coś szybkiego i smacznego, zrób penne z groszkiem oraz szynką.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować szybkie, dobre danie z makaronu konieczne jest przygotowanie następujących składników spożywczych – świeżych oraz dobrej jakości:
    * 500 g makaronu penne,
    * 115 g szynki,
    * 500 ml śmietanki,
    * 1,5 szklanki groszku zielonego,
    * 1 szklanki listków mięty,
    * 1/2 szklanki parmezanu tartego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka średniej wielkości – musi być większy, gdyż w za małym garnku makaron może się rozgotować – nalać wodę. Dodać do niej sól, oliwę z oliwek, żeby makaron nie przylegał do naczynia, i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda będzie wrzała, wsypać makaron i gotować al dente, tak długo, jak zalecane jest na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić makaron na sitku, ale przed tym odlewając 1/4 szklanki wody z makaronu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Już podczas gotowania się makaronu można przygotować dalszą część potrawy. Do wysokiego rondelka wlać śmietankę. Gotować ją przez 8 minut, aż część wyparuje, po czym dodać makaron i groszek. Pozostawić do gotowania na kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby makaron był dokładne obleczony przez śmietanowy sos. Żeby sos nie był przesadnie gęsty, dodać wodę z makaronu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Potrawę dodatkowo doprawić pieprzem i solą, w ilości wedle własnego uznania. Po podgrzaniu makaronu w sosie przełożyć go na talerz, przed podaniem posypując posiekaną czystą miętą oraz posypując pokrojoną na kawałki szynką.Danie jest bardzo smaczne, sycące, a przede wszystkim bardzo szybkie, więc można je zrobić w dowolnej chwili. Smacznego!

Popularne tagi
  • jesień
  • makaron ze szpinakiem
  • kluski
  • przepis na lasagne wegetariańskie
  • woda
  • owoce morza
  • makaron ze szpinakiem i pomidorami
  • oliwki czarne
  • przepis na spaghetti
  • grzybobranie
  • sitko
  • lazania
  • kluski okrągłe
  • spaghetti z cukinią
  • zdrowa dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising