Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne spaghetti z cukinią – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: ghoust
Wymagany czas: 35 min.
Pyszne spaghetti z cukinią – jak je przyrządzić?

Pyszne spaghetti z cukinią – jak je przyrządzić?

Jednym z ciekawszych sposobów na podanie makaronu jest wykonanie spaghetti z cukinią. Nie tylko jest smaczne, lecz również ciekawie wygląda, ponieważ cukinia nadaje jedzeniu lekko zieloną barwę. Ze względu na to, że wraz z wiosną pojawiają się pierwsze – początkowo niewielkie – cukinie, dobrze jest wykorzystać je do przyrządzenia pysznego dania z makaronu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby spaghetti udało się zgodnie z oczekiwaniami, konieczne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
    * 250 g makaronu spaghetti,
    * 250 ml śmietany,
    * 3 cukinie,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 1 papryczka ostra,
    * 1 pęczek natki pietruszki,
    * ser parmezan,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cukinie dokładnie umyć. Odciąć końcówki z łodyżką, a resztę warzywa pokroić w kostkę. Na patelni o wysokich brzegach podsmażyć 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek. Gdy stanie się ciepła, wrzucić cukinię i przysmażyć ją, aż lekko zbrązowieje.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę prosto do cukinii. Papryczki umyć, przekroić na pół i pozbyć się ziarenek. Posiekać na drobne kawałki i również wrzucić na patelnię. Wymieszać wszystkie składniki.Do śmietany dodać dużo posiekanej natki pietruszki, pieprz oraz sól. Wymieszać najpierw w szklance, a następnie przelać ją na patelnię. Wymieszać. Przypraw powinno być sporo, aby sos nie był mdły. Gotować przez 3 – 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W garnku, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, ugotować makaron wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzić go i przelać zimną wodą. Rozłożyć w równych porcjach na talerzach i polać dokładnie jeszcze gorącym sosem. Parmezan zetrzeć bezpośrednio na każdą porcję, pozwalając mu się rozpuścić delikatnie. Podawać i zjadać ze smakiem.

Popularne tagi
  • kukurydza
  • sezon na cukinię
  • papryka wędzona
  • cebula dymka
  • mąka
  • mięso wołowe
  • olej
  • sos neapolitański
  • sos alfredo
  • słonecznik
  • sos grzybowy
  • caprese
  • sos serowy
  • zioła prowansalskie
  • lasagne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising