Prosty sposób przyrządzenia polenty
Prosty sposób przyrządzenia polenty
Z kuchnią włoską najczęściej kojarzy się makaron albo pizza, podczas gdy jest jeszcze jedna potrawa, która wywodzi się wprost z ludowej kuchni włoskiej. Jest nią polenta, która podawana na ciepło stanowi idealny i bardzo sycący posiłek. Dzięki niemu można zaskoczyć całą rodzinę nietypową ucztą. Wypróbuj nasz przepis, z pewnością Ci zasmakuje.
Jakich składników spożywczych potrzeba?
Do przyrządzenia smacznej polenty niezbędne są przede wszystkim odpowiednie składniki. Wśród nich najważniejsze są:
* 100 g oliwy z oliwek,
* 100 g parmezanu,
* 300 g mąki kukurydzianej,
* 2 l wody,
* 1 łyżeczka soli.Krok pierwszy
Do dużego garnka wlać wodę. Dosypać sól, a następnie zagotować na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacząć wsypywać powoli mąkę kukurydzianą nieprzerwanym strumieniem, jednocześnie mieszając trzepaczką. Zmniejszyć ogień.Zamiast mąki kukurydzianej można użyć również kukurydzianej kaszki, w zależności od tego, który produkt jest łatwiej dostępny w pobliskich sklepach.
Krok drugi
Polenta powinna być gotowana przez 50 minut, jednak co 3 minuty należy ją mieszać, unosząc mąkę do góry. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia się potrawy, co automatycznie zepsuje jej smak. Jest to czasochłonne zajęcie, jednak jeśli chce się uzyskać doskonałe danie, warto się poświęcić.
Krok trzeci
Po upływie 50 minut wyłączyć płomień pod garnkiem i rozpocząć dodawanie pozostałych składników. Wlać oliwę z oliwek, dosypać starty parmezan. Dokładnie wszystko wymieszać, aby ser połączył się i stopił zresztą masy. Poza parmezanem dobrze sprawdzi się także zwykły żółty ser.Gotową polentę przekładać na talerze i podawać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakuje posypana jedynie pieprzem albo mieloną papryką, jak również z dodatkiem warzyw, fasoli lub groszku. Smacznego!