Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przyrządzenia polenty

Opiekun artykułu: analog
Prosty sposób przyrządzenia polenty

Prosty sposób przyrządzenia polenty

Z kuchnią włoską najczęściej kojarzy się makaron albo pizza, podczas gdy jest jeszcze jedna potrawa, która wywodzi się wprost z ludowej kuchni włoskiej. Jest nią polenta, która podawana na ciepło stanowi idealny i bardzo sycący posiłek. Dzięki niemu można zaskoczyć całą rodzinę nietypową ucztą. Wypróbuj nasz przepis, z pewnością Ci zasmakuje.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Do przyrządzenia smacznej polenty niezbędne są przede wszystkim odpowiednie składniki. Wśród nich najważniejsze są:
    * 100 g oliwy z oliwek,
    * 100 g parmezanu,
    * 300 g mąki kukurydzianej,
    * 2 l wody,
    * 1 łyżeczka soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużego garnka wlać wodę. Dosypać sól, a następnie zagotować na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacząć wsypywać powoli mąkę kukurydzianą nieprzerwanym strumieniem, jednocześnie mieszając trzepaczką. Zmniejszyć ogień.Zamiast mąki kukurydzianej można użyć również kukurydzianej kaszki, w zależności od tego, który produkt jest łatwiej dostępny w pobliskich sklepach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Polenta powinna być gotowana przez 50 minut, jednak co 3 minuty należy ją mieszać, unosząc mąkę do góry. W przeciwnym razie może dojść do przypalenia się potrawy, co automatycznie zepsuje jej smak. Jest to czasochłonne zajęcie, jednak jeśli chce się uzyskać doskonałe danie, warto się poświęcić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie 50 minut wyłączyć płomień pod garnkiem i rozpocząć dodawanie pozostałych składników. Wlać oliwę z oliwek, dosypać starty parmezan. Dokładnie wszystko wymieszać, aby ser połączył się i stopił zresztą masy. Poza parmezanem dobrze sprawdzi się także zwykły żółty ser.Gotową polentę przekładać na talerze i podawać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakuje posypana jedynie pieprzem albo mieloną papryką, jak również z dodatkiem warzyw, fasoli lub groszku. Smacznego!

Popularne tagi
  • makaron
  • pieczone ziemniaki
  • muffinki
  • podwieczorek
  • frittata ze szparagami
  • śniadanie
  • groszek
  • brzoskwinie
  • pierogi leniwe
  • gorące danie
  • wędzony łosoś
  • rodzinny obiad
  • dania główne
  • cebula
  • brie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising