Przepis na zapiekankę z ryżu
Przepis na zapiekankę z ryżu
W gorące letnie dni nasze dzieci nie zawsze mają ochotę na zjedzenie obiadu. Zaproponowana przeze mnie słodka zapiekanka z ryżu z pewnością zasmakuje maluchom. Przy okazji dostarczy im węglowodanów, dzięki którym będą miały energię na cały dzień.
Ugotuj ryż na mleku
Mleko zagotuj ze skórką z cytryny i solą. Następnie wrzuć ryż. Gotuj na niewielkim ogniu około pół godziny. Ostudź go pod przykryciem.
Przygotowanie do pieczenia
Piekarnik nagrzej do ok. 200 stopni. Formę, najlepiej szklaną, natłuść masłem.
Przygotowanie masy
Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Kolejno dodawaj po łyżce ryżu. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Dodaj ją do uprzednio przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj.
Dodatki
Do masy możesz dodać to, co lubisz, mogą to być rodzynki, migdały, kawałki suszonych owoców.
Pieczenie
Masę przełóż do formy do pieczenia. Zapiekaj około 30 minut na złoty kolor. Zapiekankę podawaj z ubitą z cukrem pudrem śmietanką.