Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną
Przepis na deser kawowy z bitą śmietaną
Jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie dnia, a tym bardziej poranka, bez filiżanki mocnej kawy. Są jednak i tacy, którzy kawy do ust by nie wzięli, ale za to uwielbiają jej aromat oraz smak deserów kawowych. Poniższy przepis jest doskonałą propozycją dla jednych i drugich. Możesz podawać go bez obaw nawet tym przyjaciołom, którzy nie lubią gorzkiego posmaku kawy – w tym wydaniu będzie ona słodka.
Zrób deser na dzień przed podaniem, gdyż należy go chłodzić przez całą noc.
Przygotowanie kawy
Do małego rondla wlej 1 ½ szklanki śmietany kremówki 36-procentowej oraz wsyp pół szklanki kawy (mielonej, a nie rozpuszczalnej). Następnie podłącz palnik i wymieszaj śmietanę z kawą. W momencie, kiedy mikstura zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia.
Utarcie żółtek
Do miski wlej żółtka oraz dosyp cukier. Ucieraj je drewnianą pałką jak ser na sernik lub też mikserem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania charakterystycznej masy jajecznej. Następnie dodaj dwie łyżeczki likieru Amaretto. Co prawda deser wyszedłby także bez tego likieru, ale jego smak jest naprawdę istotny.
Połączenie składników
Ciągle miksując żółtka, stopniowo wlewaj śmietanę z kawą. Rób to tak długo, aż składniki całkiem się ze sobą połączą, a następnie przecedź powstałą miksturę przez sitko.
Zapiekanie
Do małych naczyń żaroodpornych wlej przecedzoną miksturę. Włóż je do większego naczynia zalanego do połowy wodą. Zapiekaj deser w temperaturze 165°C przez 30 minut, a po wyjęciu pozostaw je do całkowitego ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc.
Serwowanie
Na wierzch zimnych deserów kawowych połóż dużą łyżkę bitej śmietany. Całość posyp kakao, cynamonem oraz łezkami lub wiórkami z czekolady. Smacznego!