Przepis na chlebek cynamonowy
Przepis na chlebek cynamonowy
Cynamon to jeden z ulubionych zapachów, nie tylko w czasie świat Bożego Narodzenia. Przyprawa ta jest dobra zawsze i niemal we wszystkim, zarówno w jedzeniu, jak i w napojach. Z tego powodu warto urozmaicić sobie codzienne śniadania albo podwieczorki i przygotować chlebek cynamonowy. Jest to doskonała przekąska dla wszystkich, którzy potrzebują odrobiny słodyczy w ciągu dnia.
Potrzebne składniki
Pyszny chlebek cynamonowy, który można zjadać, odrywając kawałek po kawałku wymaga przygotowania niezbędnych elementów do jego wykonania. Są nimi przede wszystkim:
* 20 dag drożdży,
* 400 g mąki pszennej,
* 150 ml mleka,
* 50 g cukru,
* 50 g masła,
* 2 jajka,
* 1/2 łyżeczki cukru.
Poza ciastem konieczne jest również przygotowanie nadzienia, które nadaje chlebkowi tak wyjątkowy smak. Do jego wykonania potrzebne są:
* 100 g brązowego cukru,
* 70 g masła,
* 2 łyżeczki cynamonu.Etap pierwszy
Pierwszym krokiem jest wyrobienie ciasta. Na początek należy roztopić masło na małym ogniu i odstawić je na bok. Drożdże pokruszyć w misce i połączyć z 1 łyżką cukru oraz ciepłym mlekiem i 4 – 5 łyżkami mąki. Wymieszać dokładnie, a następnie przykryć miskę ścierką i pozostawić zaczyn na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Etap drugi
Pozostałą mąkę wsypuje się do miski i łączy z pozostałym cukrem, solą i masłem. Masło nie powinno być bardzo gorące, lecz może być lekko ciepłe, dzięki czemu ciasto będzie łatwiejsze do wyrobienia. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Można wykonać to mikserem z funkcją mieszania ciasta drożdżowego albo ręcznie. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu aż do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Etap trzeci
W czasie gdy ciasto rośnie, można przygotować nadzienie. W tym celu należy roztopić 70 gramów masła. Posmarować masłem – nie całym – prostokątną formę do pieczenia, odstawić ją na bok, a następnie zająć się wyrośniętym ciastem. Trzeba je rozwałkować na stolnicy, a następnie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Z mieszanki odłożyć 1 łyżkę do późniejszego posypania całości. Gdy już całe ciasto będzie posypane, należy pociąć je na 5 – 6 szerokich pasków. Paski układa się jeden na drugim i znowu kroi, tym razem na 6 mniejszych prostokątów. Takie prostokąciki układa się w formie, bokiem do góry. Przykryć ścierką i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Etap trzeci
Po ponownym wyrośnięciu ciasta należy posmarować je odrobiną masła, posypać resztką cukru z cynamonem i włożyć do piekarnika. Pieczenie powinno trwać 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostawić na 30 minut do ostygnięcia, a następnie delektować się nim razem z ciepłą herbatą.