Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na czekoladową miskę

Opiekun artykułu: gusztav
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na czekoladową miskę

Przepis na czekoladową miskę

Wielokrotnie podajemy w szklanych pucharkach czy eleganckich miseczkach desery lodowe lub owocowe. Warto jednak zaskoczyć swoich znajomych i tym razem zaproponować im pyszne słodkości w naczyniu, który będą mogli ze smakiem zjeść. Przygotowanie takiej jadalnej czekoladowej miski nie wymaga wiele czasu i pracy, a może sprawić, że twoi goście będą zachwyceni innym sposobem podania. Podążaj za następującymi wskazówkami i już dziś zaskocz wszystkich.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 tabliczki czekolady (dowolnej, ale bez nadzienia)

folia aluminiowa

miska szklanka

rękaw cukierniczy

2 tabliczki czekolady (dowolnej, ale bez nadzienia) folia aluminiowa miska szklanka rękaw cukierniczy
  • Przygotowanie formy

    Twoja formą będzie zwykła domowa miska. W zależności od tego, jakiej wielkości chcesz uzyskać czekoladowe miseczki, wybierz tę szklaną większą lub mniejszą. Owiń ją folią aluminiową – zrób to bardzo dokładnie, żeby nie było żadnych grudek.

  • Przygotowanie czekolady

    Czekoladę będziemy rozpuszczać w kąpieli wodnej. W tym celu postaw na ogniu garnek z wodą, a na nim ustaw miskę. Do miski wrzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj ją cały czas, aż w końcu cała się rozpuści.

  • Wykonanie miski

    Wykonanie miski

    Kiedy już rozpuścisz czekoladę, musisz przelać ją do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa wylewaj ostrożnie czekoladę do formy z folii aluminiowej. Możesz pokryć ją całą lub stworzyć ażurowy wzór.

  • Chłodzenie miski

    Kiedy stworzysz już własną miskę, odstaw ją, ponieważ czekolada musi zastygnąć. Nie musisz wkładać jej do lodówki, wystarczy jakieś zacienione miejsce w kuchni. Po kilkunastu minutach twoja miska będzie gotowa. Teraz wystarczy zdjąć ją delikatnie z formy, a potem odkleić od niej formę aluminiową.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Schłodzona miska sama w sobie może stanowić ciekawy deser, ale najlepiej ją czymś wypełnić, na przykład bitą śmietaną albo lodami z owocami. Pamiętaj jednak, aby nie wkładać do niej wielu dodatków, ponieważ może pęknąć. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciastka z wróżbą
  • przepis na pudding bananowy
  • sposób wykonania bez
  • galaretka pomarańczowa
  • barwnik spożywczy
  • trójkąt z ciasta francuskiego
  • bal karnawałowy
  • krakers
  • deser z orzechami
  • czekolada
  • orzechy na słodko
  • przekąski czekoladowe
  • domowy batonik
  • ciastka z masła orzechowego
  • przepis na gofry
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising