Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na doskonałe lody czekoladowe

Opiekun artykułu: getlerek
Przepis na doskonałe lody czekoladowe

Przepis na doskonałe lody czekoladowe

Czy może być coś lepszego w upalny dzień niż lody? Gdy tylko rozpoczyna się lato, marzy się codziennie o takim przysmaku. Można wypełnić zamrażalnik kupnymi specjałami, lecz nie jest to jedyne rozwiązanie. Świetnie sprawdzają się przepisy pozwalające na wykonanie domowych lodów. Ze względu na to, że lody czekoladowe cieszą się wyjątkową popularnością, podajemy przepis na ten właśnie przysmak.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Do wykonania dobrych lodów potrzebne są świeże, dobre składniki. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:
    * 300 ml śmietany 30%,
    * 1 łyżka wody,
    * 3 łyżki cukru,
    * 2 duże jajka,
    * 1/2 tabliczki czekolady (60-70% zawartości kakao),
    * 1/2 tabliczki czekolady (do starcia)
    * 2 – 3 krople esencji waniliowej.

  • Krok pierwszy

    Do garnka wlać 2 – 3 centymetry wody. Postawić garnek na ogniu i przygotować drugi, mniejszy albo metalową miskę. Połamać czekoladę z dużą zawartością kakao na kawałki, wrzucić do miski i rozpocząć jej topienie nad parą unoszącą się z drugiego garnka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodać cukier oraz esencję waniliową i znowu ubić na jasnożółty puch. W osobnej misce na sztywną pianę ubić białka. Powinna być bardzo puszysta i lśniąca.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W trzeciej misce ubić na puszystą pianę śmietankę. Do ubitych dobrze żółtek dodawać po 1 łyżce nieco ostudzonej już czekolady, cały czas mieszając. Kiedy połączą się w jedną całość, rozpocząć dodawanie ubitej śmietany i na zakończenie piany z białek oraz wody.Każdy ze składników dodawać powoli, łyżka po łyżce, aż do zużycia wszystkich i uzyskania jednolitej masy.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do gotowej masy można zetrzeć na tarce – o dowolnych oczkach – pozostałą czekoladę. Wtedy w lodach będą smaczne, słodkie wiórki.Gotową masę przelać do formy prostokątnej albo pojemnika plastikowego z zamknięciem i włożyć na 5 – 7 godzin do zamrażalnika. Jeżeli po tym czasie lody nadal będą zbyt miękkie, przetrzymać je w nim jeszcze przez 1 godzinę.Po całkowitym ochłodzeniu przekładać lody do pucharków. Ozdabiać dowolnie i podawać.

Popularne tagi
  • białko
  • przepis na granitę ogórkowo-limonkową
  • przepis na lody wiśniowe z whisky
  • owoc
  • deser
  • smażone lody meksykańskie
  • sorbet tropikalny
  • sorbet malinowy
  • deser lodowy
  • składniki lodów domowych
  • żółtko
  • przepis na mus czekoladowy z ricottą
  • lody orzechowe
  • przepis na granitę arbuzową
  • pucharek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising