Przepis na grillowanego łososia ze szparagami
Przepis na grillowanego łososia ze szparagami
Grillowane potrawy mogą urozmaicić spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Wiele osób, które urodziły się w czasie ciepłych miesięcy, decyduje się na zorganizowanie urodzin właśnie z grillem w tle. Ze zrozumiałych względów chcą podać gościom coś wyjątkowego. Zamiast kurczaka albo karkówki można uraczyć ich grillowanym łososiem. Oto sprawdzony przepis.
Co jest potrzebne?
Żeby wykonać popisową potrawę z grilla potrzebne są określone składniki. Wśród nich znajdują się:
* 2 filety z łososia,
* 1 pęczek szparagów zielonych,
* 3 łyżki oliwy,
* 1 cytryna,
* 1 pęczek koperku,
* pieprz,
* tymianek,
* estragon,
* sól.Etap pierwszy
Wybierając łososia do przygotowania, trzeba szczególnie zadbać o to, żeby był świeży. Jeżeli kupuje się go na targu rybnym, trzeba dopytać o jego jakość. Natomiast jeżeli kupuje się pakowane filety, należy zwrócić uwagę na datę produkcji i przydatności do spożycia. Po zakupie należy umyć rybę i osuszyć ją.
Etap drugi
Wycisnąć sok z cytryny do szklanej miski. Koperek umyć, po czym posiekać go bardzo drobno i dodać do soku. Dodać przyprawy – można dołączyć również dowolne ulubione, jednak pamiętając, że ich aromat nie powinien przytłoczyć smaku ryby. Do marynaty włożyć rybę, tak żeby cała była pokryta sosem. Pozostawić na 60 minut w lodówce.
Etap trzeci
Szparagi dokładnie umyć, osuszyć. Twarde, tzw. zdrewniałe końcówki odciąć. Położyć na tacce aluminiowej.Grill rozgrzać. Gdy będzie już bardzo gorący, położyć na nim odsączoną z marynaty rybę. Obok ułożyć tackę ze szparagami. W trakcie pieczenia smarować je od czasu do czasu oliwą z oliwek. Można użyć również odrobiny masła.Smażyć do momentu, aż ryba będzie brązowozłota, a szparagi chrupiące i przypieczone. Potrawę najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki oraz sosem jogurtowym.