Przepis na konfitury z czerwonej cebuli
Przepis na konfitury z czerwonej cebuli
Cebula to bardzo zdrowe warzywo. W naszych domach najczęściej używa się cebuli białej, gdyż jest po prostu tańsza, jednak czerwona cebula również ma swoje nieocenione zalety. Jest ona przede wszystkim rekomendowana osobom, które zmagają się z problemami układu krążenia. Warzywo to bowiem bardzo dobrze wpływa na ten układ, powodując spadek cukru we krwi, regulując poziom cholesterolu, a także minimalizując ryzyko powstawania skrzepów. Oprócz tego, jest ona bogata w witaminy z grupy B, a także w witaminę C oraz E, które pozytywnie wpływają na urodę. Niestety, moc cebuli oraz jej smak nadal nie są zbytnio doceniane przez konsumentów. Zdecydowanie wolimy, kiedy cebula nadaje tylko posmak, niż kiedy miałaby grać główną rolę dania. Jednakże warto czasem spróbować odwrócić sytuację i nadać niedocenianej cebuli większą wartość. Może w tym pomóc cudowna konfitura przygotowana na bazie cebuli czerwonej. Nie martw się, cebula pod wpływem obróbki termicznej nie traci swoich zdrowotnych właściwości.
Przygotowanie cebuli czerwonej
Kilogram cebuli czerwonej obierz z łusek, a następnie pokrój w plastry półksiężyce. Nie muszą być one bardzo cienkie, gdyż cebula „zwiędnie” na patelni pod wpływem smażenia oraz gotowania.
Karmelizowanie cukru
Konfitura z cebuli jest słodka, stąd też obecność cukru w tym przepisie. Może wydawać ci się to dziwne, jednakże cebula z cukrem doskonale się komponuje i może dodawać odrobinę cukru nawet do zwykłego smażenia cebuli – to wydobędzie jej smak.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć brązowy cukier i poczekaj chwilę, aż się rozpuści. Wtedy zamieszaj nim i wrzuć na niego całą pokrojoną cebulę i delikatnie ją posól, żeby puściła sok i szybciej zmiękła. Całość zamieszaj i podsmażaj na małym ogniu, aż cebula wyraźnie zmięknie.
Gotowanie cebuli
Kiedy cebula będzie już zmiękczona, dodaj ocet balsamiczny oraz wino. Zamieszaj i duś na małym ogniu, aż płynne składniki wyparują.
Przyprawianie
Kiedy cebula będzie już podduszona i miękka, dodaj przyprawy. Należy wsypać pieprz, tymianek oraz bardzo mocno rozdrobniony ząbek czosnku i miód. Całość ponownie zamieszaj. Spróbuj cebulę i jeśli będzie to konieczne, dodaj jeszcze pieprz oraz sól.
Przekładanie do słoików
Uszykuj małe słoiczki i do każdego z nich przełóż jeszcze ciepłą cebulę. Zapasteryzuj.
Konfiturę z cebuli można podawać już po przyrządzeniu, tego samego dnia. Nie trzeba także przekładać jej do słoiczków, można przechować przez kilka dni w lodówce. Jest ona świetnym dodatkiem do mięsnych obiadów zamiast surówki, ale także do serów pleśniowych czy po prostu na grzankę. Smacznego!