Przepis na piersi z kurczaka pieczone z serem, szynką i pomidorami
Przepis na piersi z kurczaka pieczone z serem, szynką i pomidorami
Piersi z kurczaka to jedno z naszych ulubionych mięs, które bardzo często pojawia się na stołach. Nic w tym dziwnego, jest stosunkowo tanie, a przy tym smaczne, delikatne, lubią je dzieci. Na dodatek tę część kurczaka przygotowuje się nad wyraz szybko, wystarczy kilka minut na patelni, by kotlecik z piersi był gotowy do podania. Dlatego też wybieramy tę część kury na obiady szybkie i najchętniej po prostu przygotowujemy ją na patelni w panierce lub w marynacie. Poniżej zaś znajdziesz przepis na urozmaicenie tego niezbyt oryginalnie serwowanego produktu. Nie dość, że będzie on zapiekany, to jeszcze towarzyszyć mu będą jakże pyszne dodatki w postaci szynki, sera żółtego oraz pomidorów. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Przygotowanie piersi z kurczaka
Dwie podwójne piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą. Następnie przenieś je na deskę i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie wytnij z piersi wszystkie chrząstki i błonki (powinno pozostać samo mięso), a następie pokrój je na plastry, takie jak do rozbijania kotletów.
Marynowanie kurczaka
Kiedy masz już gotowe plastry (z dwóch podwójnych piersi wyjdzie ich około 10, wszystkie powinny być mniej więcej takiej samej wielkości), należy je teraz zamarynować. Każdy plaster oprósz solą oraz pieprzą i wetrzyj w niego te przyprawy. Następnie kurczaka natrzyj ząbkami czosnku lub też zrób w plastrach nacięcia i powtykaj w nich małe kawałki czosnku – wybór należy do ciebie. Potem w rondelku rozpuść trochę masła i odstaw na chwilę w chłodne miejsce, by trochę ostygło. W tym rozpuszczonym, nieco ostudzonym maśle maczaj kolejno piersi z kurczaka.
Układanie w naczyniu żaroodpornym
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek lub pozostałym roztopionym masłem. Potem każdy kawałek piersi z kurczaka owiń plastrem szynki parmeńskiej i połóż je w naczyniu żaroodpornym obok siebie.Pomidory umyj, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. Ułóż je pomiędzy plastrami kurczaków lub na nie. Potem całość posyp jeszcze startym żółtym serem.
Pieczenie
Nastaw piekarnik do 200 stopni. Kiedy będzie już dobrze nagrzany, to wtedy włóż do niego naczynie z kurczakiem. Piecz piersi drobiowe przez około 20 – 25 minut w tej temperaturze.
Serwowanie
Piersi z kurczaka podawaj na ciepło. Możesz je po wyjściu z piekarnika, już na talerzu udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki. Całość świetnie komponować się będzie z lekką sałatką oraz ziołowo-maślanymi grzankami. To idealna potrawa na wiosenne i letnie dni. Smacznego!