Przepis na skrzydełka z kurczaka w marynacie z musztardy podlewane piwem
Przepis na skrzydełka z kurczaka w marynacie z musztardy podlewane piwem
Kiedy myślimy o obiedzie z mięsem drobiowym, najczęściej mamy na myśli zwykły obiad z ziemniakami i usmażonymi piersiami z kurczaka albo ewentualnie udkami czy tak zwanymi pałeczkami. Rzadko kiedy przyrządzamy kurczaka w bardziej wymyślny sposób, zważywszy na to, że jest to mięso łatwe do obróbki termicznej, a więc nadaje się na szybkie posiłki, kiedy zależy nam, by czas ich przygotowania był krótki. Nic więc dziwnego, że na co dzień niespecjalnie eksperymentujemy w kuchni z tym właśnie rodzajem mięsa. Ten przepis pokaże ci jednak, jak możesz przygotować używane zazwyczaj tylko na grillu skrzydełka drobiowe, a na dodatek przedstawi je w bardzo smacznej wersji. Marynata będzie słodko-ostra, a całość podlewana będzie niczym innym, jak piwem. Być może brzmi osobliwie, ale efekt jest naprawdę wyśmienity.
Przygotowanie mięsa
Skrzydełka z kurczaka umyj dokładnie, zwłaszcza zaś w zgięciach pomiędzy dwoma stawami. Następnie przełóż je na deskę do krojenia i osusz. Możesz odciąć od nich ostatnią, najcieńszą część, w której praktycznie nie ma mięsa, jednak w tym przepisie nie jest to konieczne. Tak przygotowane skrzydełka oprósz delikatnie solą oraz pieprzem.
Przygotowanie marynaty
Do miski wlej cztery łyżki oliwy z oliwek lub też dobrej jakości oleju. Dodaj do niego trzy łyżki ostrej musztardy oraz dwie łyżki płynnego miodu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub też zmiażdżone i bardzo drobno pokrojone. Wmieszaj czosnek w marynatę.Przygotowane wcześniej skrzydełka z kurczaka włóż do miski z marynatą. Natrzyj je nią dokładnie i pozostaw w misce. Skrzydełka powinny marynować się przez około 1 – 2 godziny, czyli nie ma potrzeby, byś przygotowywała tę marynatę wcześniej.
Układanie w naczyniu
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną tłuszczu. Następnie ułóż w nim zamarynowane wcześniej skrzydełka z kurczaka. Pozostałą marynatę również wylej na skrzydełka oraz obok nich.Cebulę pokrój w cienkie piórka i poukładaj pomiędzy skrzydełkami. Na koniec zalej całość jasnym piwem. Skrzydełka nie muszą w nim pływać, wystarczy, że piwo będzie na dnie.
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 200°C. Kiedy już się nagrzeje, włóż do niego naczynie ze skrzydełkami. Przykryj skrzydełka folią aluminiową. Piecz je przez około 30 minut, a przez następnych 10 – 15 bez przykrycia. Dzięki temu skórka skrzydełek będzie chrupiąca.
Serwowanie
Skrzydełka podawaj na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Mają one dość intensywny smak i aromat, dlatego też najlepiej jest się zdecydować na delikatne dodatki, na przykład ziemniaczki gotowane oraz lekką sałatkę na bazie sałaty, innych warzyw i łagodnego dressingu. Smacznego!