Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować rozgrzewający bulion warzywny?

Opiekun artykułu: justk
Wymagany czas: 1 godz. 40 min.
Jak przygotować rozgrzewający bulion warzywny?

Jak przygotować rozgrzewający bulion warzywny?

Bulion warzywny może być podstawą innych zup, bazą do sosów, jak i wspaniałym daniem rozgrzewającym. Niekoniecznie musi być wykonywany z mięsa, równie smaczny jet bulion warzywny, który zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne warzyw, ich witaminy oraz minerały. Chcesz zrobić smaczny bulion, wypróbuj poniższy przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Podstawą przygotowania smacznego bulionu są świeże składniki, czyli warzywa, które powinny być zdrowe i dorodne. Do niezbędnych elementów należą:

    * 1,5 l wody,

    * 4 marchewki,

    * 3 pietruszki,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 cebula,

    * 1/2 selera,

    * 2 liście laurowe,

    * 2 ziarna ziela angielskiego,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * tymianek,

    * liście selera,

    * lubczyk,

    * pietruszka,

    * pieprz czarny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Selera, marchewkę oraz pietruszkę przemyć i obrać ze skórki. Pokroić marchewki i pietruszkę na ćwiartki, a seler na pół, chociaż jeżeli jest niewielki, można zostawić przygotowaną połówkę w całości. Zazwyczaj seler z zupy nie ma wielu wielbicieli i nie jest często jadany, więc nie trzeba go rozdrabniać. Czosnek i cebulę pozbawić łupinek – czosnek pokroić na plasterki, a cebulę na ósemki. Jeżeli nie przepada się za smakiem cebuli, można z niej zrezygnować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka z grubszym dnem wlać oliwę z oliwek. Rozgrzać ją, po czym wrzucić na nią czosnek oraz cebulę, podsmażając chwilę. Dodać pozostałe warzywa i znów podsmażać 2 minuty, a następnie wlać wodę. Gotować, aż woda zacznie wrzeć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po doprowadzeniu wody do wrzenia dodać do garnka zioła oraz przyprawy wcześniej przygotowane. Gotować cały czas na średnim ogniu, przez 90 minut, aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną. W trakcie gotowania podlewać całość wodą, gdyż jej pierwsza porcja stopniowo będzie wyparowywała.

    Bulion można podawać po ugotowaniu z ryżem lub makaronem albo przechować w lodówce do późniejszego wykorzystania.

Popularne tagi
  • rondel
  • chleb na zupę
  • sok z kapusty kiszonej
  • wołowina
  • zupa kalafiorowa
  • witamina b
  • mąka pszenna
  • zupa wiosenna
  • zupa na zimno
  • wielkanoc
  • przepis na zupę cebulową
  • blender
  • migdały
  • pieczenie
  • zupa regionalna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising