Przepis na śniadaniową zapiekankę z grzanek i jajek
Przepis na śniadaniową zapiekankę z grzanek i jajek
Polacy uwielbiają wszelkie zapiekane potrawy, zwłaszcza jeśli na ich wierzchu jest choć trochę startego żółtego sera. I nie ma się czemu dziwić, takie potrawy, czy to wykonane z bagietki, chleba, ciasta pszennego, makaronu czy też ryżu, są ciepłe, pożywne, syte oraz oczywiście smaczne. Zapiekanki towarzyszą nam jednak najczęściej podczas pory obiadowej, czasami występują również w roli głównej podczas kolacji, jednak mało kto pomyślałby, że można je także przyrządzić na śniadanie. A szkoda, bo można tym zaskoczyć rodzinę. Wystarczy w sobotni ranek wstać pół godziny wcześniej i obudzić wszystkich domowników cudownymi aromatami. Przepis na ten fantastyczny poranek znajdziesz poniżej.
Na grzanki:
Na zapiekankę:
Przygotowanie grzanek
Do tego przepisu możesz oczywiście użyć grzanek kupnych, najlepiej jednak przygotować własne. Jeśli nie chcesz rano tracić czasu na tę czynność, możesz zrobić to dzień wcześniej – grzanki są przecież chrupkie i spokojnie można przechowywać je przez kilka dni.Aby zrobić grzanki, potrzebujesz kilka kawałków chleba, może być wczorajszy. Pokrój go na mniej więcej równe kawałki w kształcie małych kwadratów, a następnie delikatnie spryskaj je oliwą z oliwek oraz dodaj przyprawy. Sprawdzi się tutaj dobrze oregano, jednak sama oliwa z oliwek również wystarczy. Następnie wrzuć tak przygotowane kawałki na dobrze rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu i „praż” je przez kilka minut, aż zarumienią się i staną chrupkie. Wówczas zdejmij je z patelni na papierowy ręcznik, pozwól przeschnąć i dopiero wówczas przełóż do hermetycznie zamykanego pojemnika.
Przygotowanie pozostałych składników
Kilka plastrów twojej ulubionej szynki pokrój w mniejsze kawałki. Żółty ser zetrzyj na tarce i podziel na dwie równe części. W misce rozkłóć jajka, a następnie dodaj do nich mleko. Dopraw solą oraz pieprzem tę masę jajeczno-mleczną. Szczypiorek pokrój cienko.
Układanie zapiekanki
Blachę (albo naczynie żaroodporne, jeśli masz) wysmaruj odrobiną tłuszczu, a następnie wsyp do niej grzanki. Rozprowadź je równomiernie po całej blaszce. Następnie posyp je połową żółtego sera, a na warstwę sera wrzuć pokrojoną szynkę. Całość zalej dokładnie jajkami wymieszanymi z mlekiem i posyp pozostałą częścią sera.
Pieczenie
Ustaw piekarnik na 180°C i rozgrzej go. Następnie włóż do niego blachę i piecz przez około 30 – 35 minut. Obserwuj, czy jajko się ścięło.
Serwowanie
Zapiekankę podawaj chwilę po wyjęciu, powinna być jeszcze ciepła. Każdą porcję serwuj posypaną szczypiorkiem. Możesz użyć także ketchupu. Smacznego!