Przepis na ziemniaczaną zapiekankę
Przepis na ziemniaczaną zapiekankę
Zapiekanki najczęściej kojarzą się nam z kawałkiem bagietki posypanej serem i polanej ketchupem. Zapiekanką jednak możemy nazwać każde danie, które składa się z wielu składników, przechodzących swoim smakiem właśnie podczas owego zapiekania. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzi się zapiekanka, której bazę stanowią ziemniaki – będzie to ciepły, syty posiłek, stanowiący jednocześnie urozmaicenie tradycyjnej sztuki mięsa podawanej w towarzystwie kartofli. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt smakowy naprawdę jest tego wart.
Zapiekankę ziemniaczaną możesz uzupełnić o warzywne dodatki, np. paprykę albo cukinię.
Przygotowanie mięsa
Gotowanie zapiekanki rozpocznij od przygotowania mięsa. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć na nią posiekaną cebulę zwykłą lub czerwoną (jeśli wolisz delikatniejszy smak). Kiedy już się lekko zarumieni, dorzuć mięso mielone. Najlepiej gdybyś je wcześniej nieco rozdrobniła za pomocą widelca. Kiedy mięso się podsmaży, dodaj trzy łyżki koncentratu pomidorowego dobrej jakości i dopraw całość solą oraz pieprzem. Na koniec wrzuć trochę natki z pietruszki. Twój farsz mięsny jest już gotowy, więc zestaw go z kuchenki.
Przygotowanie bazy ziemniaczanej
Ziemniaki umyj, obierz, a potem ponownie umyj i odstaw do wyschnięcia. Następnie pokrój je na dość cienkie plastry i podsmaż lub zgrilluj na patelni. Jeśli nie masz takiej do smażenia bez tłuszczu, możesz wlać kilka kropel oleju. Ziemniaki podsmażaj tylko z jednej strony do uzyskania bardzo głębokiego i złocistego koloru.
Warstwy
Nasza ziemniaczana zapiekanka będzie miała warstwy. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem włóż połowę farszu mięsnego i całość oprósz startym żółtym serem. Na niego połóż podsmażone talarki (złocistym kolorem na wierzch) i znowu wysyp żółty ser. Następnie powtórz tę czynność jeszcze raz: mięsny farsz, żółty ser, talarki, żółty ser.
Zapiekanie
Tak przygotowaną zapiekankę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 – 30 minut.Podawaj ciepłą, kiedy ser się jeszcze ciągnie. Można podać ją z ketchupem albo też posypać każdą porcję kilkoma listkami rukoli, która nada potrawie wyrazistości. Smacznego!