Przepis na zdrowe batony z jabłkami
Przepis na zdrowe batony z jabłkami
Po przejściu na dietę odchudzającą albo bardzo zdrowy tryb życia czasami mamy ochotę na niezdrowe kupne czekoladki, chipsy i batony. Zamiast rzucać się na te kaloryczne przekąski, do których nas tak ciągnie, możemy w domu zrobić ich równie pyszne, ale pełnowartościowe zamienniki. W ten sposób po obiedzie czy na drugie śniadanie zjemy coś słodkiego, a nie zniszczymy trudu wkładanego w odchudzanie czy codzienne dbanie o figurę. Takie zdrowe batony z dodatkiem jabłek oraz daktyli będą idealną przekąską w ciągu dnia.
Przed podaniem batoniki muszą wystygnąć, więc zrób je na około 3 godziny przed planowanym podaniem.
Prażenie
Bazą naszych batoników będą orzechy (włoskie, laskowe lub migdały) oraz płatki owsiane górskie. Musimy je najpierw uprażyć. W tym celu rozsypujemy je na papierze pergaminowym i wkładamy do piekarnika na 10 minut, mieszając je co jakiś czas. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.
Przygotowanie batoników
Uprażone orzechy oraz płatki wrzuć do blendera lub miksera kuchennego. Dodaj daktyle, łyżkę miodu i sól, a także, jeśli lubisz smak jabłek z cynamonem, łyżeczkę tej przyprawy (nie przesadź z nią, żeby nie zdominowała smaku). Miksuj całość, aż zobaczysz, że masa jest dość jednolita, ale nie miksuj do końca, żeby zostały kawałki chrupiących orzechów. Następnie dodaj do niej jabłka pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszaj je z masą za pomocą dużej łyżki.
Pieczenie
Uszykuj większą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia lub papierem pergaminowym. Przelej na nią masę na batoniki i w miarę możliwości wygładź łyżką jej powierzchnię. Batoniki będą się piekły około 18 – 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Krojenie
Po wyjęciu blachy z piekarnika odstaw ją na 20 minut, a następnie pokrój na mniejsze prostokąty. Batony muszą przed podaniem wystygnąć, a te, których nie zjesz tego samego dnia, schowaj do pojemnika próżniowego i włóż do lodówki. Smacznego!