Jak przyrządzić jabłka z cynamonem i kardamonem?
Jak przyrządzić jabłka z cynamonem i kardamonem?
Co jest lepszego na podwieczorek jesienny, niż jabłka bogato okraszone cynamonem? Jeśli doda się do niego kardamonu, stworzy się wyjątkowo dobry deser, który zaspokoi gusta każdego. Jabłka z dodatkami są proste do wykonania i można przy nich eksperymentować, lecz zanim rozpocznie się posypywanie ich dowolnymi przyprawami, warto wypróbować sprawdzony przepis, który proponujemy poniżej.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby deser udał się zgodnie z oczekiwaniami, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, smaczne i dobrej jakości. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 4 jabłka,
* 4 laski cynamonu,
* 2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
* 1/4 łyżeczka mielonych goździków,
* 1/4 łyżeczka kardamonu,
* lody,
* sól.Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzać wraz z rozpoczęciem pracy do 190 stopni Celsjusza. Jabłka umyć dokładnie, po czym wydrążyć, pozbywając się gniazda nasiennego. Uważać, żeby nie pociąć jabłka na dwie części.Gotowe owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok drugi
W niewielkiej misce zmieszać ze sobą cukier, kardamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól. Jabłka spryskać wodą – najlepiej z buteleczki ze spryskiwaczem, po czym posypać mieszanką przypraw.
Do środka każdego jabłka, w miejscu po gnieździe nasiennym, włożyć po 1 lasce cynamonu.
Krok trzeci
Naczynie uzupełnić wodą, a następnie przykryć całość folią aluminiową i wsunąć je do piekarnika. Piec jabłka 1,5 godziny. Znakiem, że są dobre, jest pękająca górna skórka każdego owocu.Naczynie z jabłkami wyjąć z piekarnika. Ostudzić, a następnie podawać jabłka z lodami, niekoniecznie waniliowymi. Świetnym dodatkiem są lody czekoladowe. Smacznego!