Przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem kurczaka
Przepis na zupę kalafiorową z dodatkiem kurczaka
Kalafior to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Wyczekujemy go przez większość wiosny, by w końcu cieszyć się jego smakiem podkręconym zasmażką z bułki tartej oraz oleju. To idealny dodatek do obiadu z mięsem i młodymi ziemniaczkami. Kalafior to także źródło zdrowia. Działa przeciwnowotworowo, jest źródłem witaminy A i C, a także beta-karotenu. Kalafior jednak nie musi być tylko zwykłą przekąską do obiadu, a jak najbardziej może odgrywać rolę główną. Dobrym na to pomysłem jest ugotowanie pysznej kalafiorowej zupy z dodatkiem ziemniaków oraz innych jarzyn i kurczaka. Wypróbuj ją koniecznie, a sama zobaczysz, że częściej zagości na twoim stole.
Jeśli nie lubisz zup z pokrojonymi ziemniakami w środku, możesz z nich zrezygnować i zastąpić je innym dodatkiem. Świetnie sprawdzi się gotowana w zupie kasza gryczana, a także „zacierki” lub po prostu zwykły makaron. Zamiast natki pietruszki możesz użyć szczypiorku, by zupa była bardziej wyrazista.
Gotowanie bulionu
Przygotowanie zupy zaczniemy od ugotowania bulionu. Trzy udka z kurczaka zalej 1,5 litrami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz liście laurowe. Postaw garnek na ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. W momencie zagotowania na powierzchni wody pojawią się szumowinki, które powstały od ścięcia się białka mięsa. Zmniejsz płomień i gotuj wodę z udkami przez około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pietruszkę, por, seler oraz marchewki pocięte w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj na małym ogniu przez około 20 – 25 minut.
Przygotowanie i dodawanie kalafiora
Kalafior obierz z liści, odetnij głąb i umyj warzywo. Potem pokrój kalafiora na małe różyczki i wrzuć je do zupy. Podgotuj ją jeszcze przez około 10 – 15 minut, w zależności od tego, jak twardy jest kalafior i od tego, na jak duże kawałki go pokroiłaś.
Zabielanie
Jeśli chcesz, by zupa była dietetyczna, to pomiń ten krok – i bez niego będzie dobra. Przed zabielaniem wyjmij z zupy udka z kurczaka. Następnie weź 200 ml śmietany w temperaturze pokojowej, lekko ją osól i rozmieszaj z chochlą gorącej zupy. Potem wlej śmietanę do lekko wrzącego wywaru, cały czas mieszając.
Dodawanie kurczaka
Niech zabielona zupa jeszcze chwilę się pogotuje. W tym czasie obierz udka z kurczaka ze skóry i mięso oddziel od kości, a potem pokrój je na małe części i wrzuć do zupy. Potem spróbuj i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
Serwowanie
Zupę podawaj na gorąco z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!