Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna ryba o smaku słodko-kwaśnym

Opiekun artykułu: girlwithmatches
Pyszna ryba o smaku słodko-kwaśnym

Pyszna ryba o smaku słodko-kwaśnym

Dania rybne są niezwykle pyszne, przede wszystkim dla amatorów ryb, oraz możliwe do przygotowania na różne sposoby. Jeżeli chce się wnieść do kuchni trochę egzotyki, warto przygotować rybę w sosie słodko-kwaśnym, smaczną, aromatyczną i prostą do zrobienia. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie ryby w nietypowym sosie nie jest trudnym wyzwaniem kulinarnym, jednak wszystkie składniki należy przygotować od razu. Jednocześnie trzeba szczególnie zwrócić uwagę na świeżość ryby, aby nie dopuścić do zatrudnia pokarmowego.Do niezbędnych składników należą:
    * 4 filety z dorsza,
    * 1 szklanka oleju,
    * 1 szklanka wody,
    * 3 łyżki cukru,
    * 3 łyżki octu,
    * 5 łyżek ketchupu,
    * przecier pomidorowy, mały,
    * papryka konserwowa,
    * ogórek konserwowy,
    * cebula.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rybę umyć – jeśli jest mrożona – rozmrozić i usmażyć. Można to zrobić w panierce z bułki tartej albo obtaczając jedynie w przyprawie typu warzywko.

    Smażyć na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia się ryby z obu stron.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka wlać olej i wodę. Doprawić octem, cukrem oraz ketchupem i zacząć podgrzewać.. W trakcie gotowania dodać zawartość słoiczka z przecierem pomidorowym. Zamieszać wszystkie składniki, po czym doprowadzić do wrzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Paprykę, cebulę, ogórki pokroić na kawałki – słupki, plasterki, kwadraciki, wedle uznania. Następnie układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z rybą. Całość zalać ciepłą jeszcze zalewą i włożyć do piekarnika. Gotować w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż sos zacznie wrzeć.Potrawę można podawać od razu, chociaż znacznie lepsza jest na drugi dzień po przyrządzeniu.

Popularne tagi
  • smażenie ryb
  • pstrąg
  • przekąska
  • dorsz
  • łosoś ze szpinakiem
  • ogórek konserwowy
  • czosnek
  • ruszt
  • posiłek
  • łosoś grillowany
  • karp
  • sposób grillowania ryby
  • rodzaje ryb
  • ryba z grilla
  • wigilia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising