Przepis na prostą sałatkę z brokułami i sosem czosnkowym
Przepis na prostą sałatkę z brokułami i sosem czosnkowym
Brokuł to nic innego jak odmiana kapusty, nazywana również zielonym kalafiorem, ponieważ wyglądem oraz smakiem przypomina właśnie to drugie warzywo. Powinniśmy spożywać brokuły, zwłaszcza kiedy jest na nie sezon. Są nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale także wielu minerałów, np. siarki czy żelaza, dlatego też powinny je jeść osoby cierpiące na anemię. Poniżej poznasz przepis na pyszną i lekką sałatkę z brokułów w towarzystwie innych zdrowych składników.
Jajka
Sześć jajek włóż do zimnej oraz osolonej wody. To ważne, aby gotować jajka właśnie w ten sposób, ponieważ zimna woda sprawi, iż nie pękną w trakcie gotowania, natomiast sól jest po to, by było je potem łatwiej obierać. Po ugotowaniu na twardo zostaw jajka na kilkanaście minut do ostygnięcia. Kiedy ostygną, obierz je oraz pokrój w ćwiartki.
Brokuł
Brokuł umyj, a następnie podziel go na mniejsze różyczki. Zagotuj osoloną wodę i dopiero na wrzątek wrzuć kawałki warzywa. Pamiętaj, iż można bardzo łatwo przegotować brokuły, przez co staną się one zbyt miękkie. Dlatego najlepiej, abyś gotowała je około pięciu minut, ale już po trzech zacznij kontrolować ich miękkość. Jeśli przeszkadza ci zapach, jaki brokuł wydziela podczas gotowania, możesz wcześniej dodać do wody odrobinę mleka lub soku z cytryny.
Pomidory
Pomidory umyj i pozostaw do wyschnięcia. Jeśli używasz koktajlowych, to przekrój je na pół, jeśli zaś normalnych, przekrój je na ćwiartki lub ósemki – zależnie od wielkości każdego pomidora.
Sos
Sos czosnkowy jest banalnie łatwy w przygotowaniu. Do miski dodaj pięć obfitych łyżek jogurtu greckiego. Następnie dodaj do niego dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, a także odrobiną cukru. Jeśli nie jesteś na diecie, wówczas jogurt grecki zamień na jogurt naturalny wymieszany z majonezem w proporcji 4:1.
Układanie sałatki
Na płaski półmisek wyłóż różyczki brokułu. Następne połóż na nie pomidory oraz jajka, a wszystko polej sosem czosnkowym. Smacznego!