Prosty sposób na sałatkę owocową z jabłkami
Prosty sposób na sałatkę owocową z jabłkami
Sałatka owocowa to źródło przyjemności oraz witamin. Dzięki niej nie ma się wyrzutów, że deser został zjedzony ze smakiem. Można ją podać niemal w czasie każdej uroczystości, jak również podczas spotkania z przyjaciółkami. Ze względu na jesienną różnorodność jabłek, warto z nich zrobić bazę do sałatki.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby zrobić sałatkę o dobrym smaku oraz zawierającą mnóstwo witamin, trzeba przygotować następujące składniki spożywcze:
* 4 jabłka,
* 2 gruszki,
* 2 banany,
* 1/2 szklanki rodzynek,
* 1 szklanka soku z jabłek,
* 1 szklanka jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,
* 1/4 łyżeczki soku z cytryny,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 garści płatków migdałowych.
Krok pierwszy
Przed przystąpieniem do krojenia produktów na sałatkę należy włożyć owoce do lodówki. Poza nimi w lodówce powinny znaleźć się także rodzynki – wszystko pozostawić w niej na całą noc, dzięki czemu deser będzie bardziej chrupki.
Krok drugi
Obrać ze skórki wszystkie jabłka oraz gruszki. Przekroić wszystkie na pół, pozbywając się z nich gniazd nasiennych. Owoce pokroić na kawałki, najlepiej kwadratowe, i wrzucić do szerokiej miski. Banany obrać ze skórki oraz pokroić na plasterki – można przekroić na połówki. Dosypać rodzynki do miski i wymieszać wszystko razem.
Krok trzeci
Do osobnej miseczki wlać jogurt naturalny, sok z cytryny, sok jabłkowy, cynamon. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, a następnie polać tym specyfikiem sałatkę. Można przemieszać, jednak nie jest to konieczne przed podaniem – równie ładnie będzie wyglądał deser polany sosem jogurtowym oraz posypany płatkami migdałowymi. Tak przygotowany podwieczorek podać po obiedzie jako lekką, zdrową przekąskę.