Pyszna sałatka z mozzarellą i awokado
Pyszna sałatka z mozzarellą i awokado
Dobra sałatka to idealny dodatek do obiadu i nie tylko. Można ją jeść samodzielnie i warto to robić, ponieważ lepiej zjeść sałatkę niż ciastko. Więcej w niej zdrowia oraz właściwości odchudzających. Ze względu na to, że wiele pomysłów na sałatki jest już nudnych, od czasu do czasu można zdecydować się na coś innego, w tym proponowaną poniżej sałatkę z mozzarellą i awokado.
Potrzebne składniki
Do wykonania dobrej sałatki potrzebne są dobre składniki. Wśród nich znajduje się:
* 1/2 sałaty lodowej,
* 1/2 szklanki listki bazylii,
* 1 mozzarella,
* 1 czerwona cebula,
* 1 awokado,
* 1 słoik pomidorów suszonych,
* 3 łyżki pestek dyni,
* 3 kromki chleba,
* musztarda,
* miód,
* ocet balsamiczny,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Zamiast pestek dyni można wykorzystać pestki słonecznika, które wielu osobom bardziej przypadają do gustu niż dynia.Etap pierwszy
Sałatę lodową porwać na kawałki i wrzucić do szerokiej miski. Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić na bardzo drobne kawałki, po czym również wrzucić do miski.
Etap drugi
Awokado obrać, przekroić na pół i pozbyć się pestki, a następnie pokroić je na kawałki i dorzucić do reszty składników. Pomidorki wyjąć ze słoika, odsączyć z zalewy, po czym przekroić je na pół. Dodać do pozostałych elementów.
Etap trzeci
Warzywa w misce posypać listkami bazylii, po czym dodać mozzarellę. Można ją pokroić na kawałki lub podzielić na cząstki palcami.
Słonecznik lub pestki dyni przez 1 minutę prażyć na patelni polanej odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dorzucić do pozostałych składników.
Etap czwarty
Oliwę z oliwek, ocet, miód i musztardę zmieszać i polać sosem całą sałatkę. Można delikatnie zamieszać, żeby wszystkie składniki poczuły na sobie odrobinę sosu.Przygotowany chleb natrzeć oliwą – można również czosnkiem – zarumienić na patelni. Podawać sałatkę razem z kawałkami chleba, najlepiej zaraz po przygotowaniu.