Pyszne grillowane udka z kurczaka
Pyszne grillowane udka z kurczaka
Drób, a dokładniej kurczak, jest najczęściej wybieranym mięsem na grilla. Jest smaczny, dobrze smakuje z wieloma dodatkami i łatwo go przyrządzić. Grilluje się różne części kurczaka – skrzydełka, piersi, jak również udka. Szczególnie te ostatnie dobrze sprawdzą się jako smaczne i nieco pikantne danie.
Co jest niezbędne?
Wykonanie pysznych, grillowanych udek wymaga dobrych produktów spożywczych. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 6 udek z kurczaka,
* 1 szklanka ketchupu, pikantnego,
* 1 łyżka miodu płynnego,
* 2 łyżki oleju,
* 1 łyżeczka oregano,
* 1 łyżeczka papryki słodkiej,
* 2 ząbki czosnku,
* pieprz,
* przyprawa do kurczaka.Etap pierwszy
Udka z kurczaka dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie warto usuwać skórki, nawet jeśli się jej nie lubi, ponieważ zarumieni się ona ładnie podczas przypiekania.
Etap drugi
Wszystkie przyprawy, olej, miód oraz ketchup dokładnie wymieszać w misce. Można pozostawić je w misce albo przelać do foliowej torebki do pieczenia, tzw. rękawa. Do miski lub opakowania włożyć również udka z kurczaka i dokładnie pokryć mięso marynatą. Włożyć mięso na 2 – 3 godziny do lodówki.
Etap trzeci
Rozpalić grilla. Wyciągnąć mięso z lodówki i kłaść je bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie. Piec 20 – 25 minut, aż skórka będzie mocno brązowa.Można używać do pieczenia tacki aluminiowej, jednak cały urok potrawy jest w tym, że są na niej odbite fragmenty rusztu. Dzięki grillowaniu bezpośrednio na nim skórka jest znacznie bardziej chrupiąca.
Etap czwarty
Udka z grilla należy podawać zaraz po przygotowaniu. Mają przyjemny, lekko ostry posmak. Można je podawać z pieczywem, ciemnym lub jasnym, z sałatką warzywną, jak również z sosem czosnkowym albo jogurtowym.