Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne udka w sosie tabasco

Opiekun artykułu: dawka
Pyszne udka w sosie tabasco

Pyszne udka w sosie tabasco

Kurczak jest jednym z najlepszych mięs do grillowania. Dotyczy to nie tylko delikatnych piersi z kurczaka, ale również innych jego części, w tym udek. Bywają one niedoceniane, lecz mogą być prawdziwym rarytasem, jeżeli tylko ma się dobry przepis, żeby je przyrządzić. Poniżej podajemy recepturę na pikantne udka.

Advertising
Advertising
  • Składniki na danie

    Składniki na danie

    Przygotowanie potrawy wymaga zgromadzenia niezbędnych produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się:
    * 4 udka kurczaka,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 3 łyżki octu balsamicznego,
    * 1/4 szklanki miodu,
    * 1 butelka sosu tabasco, czerwonego,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka (opcjonalnie).
    Udka należy pozostawić ze skórką, ponieważ podczas grillowania przyrumieni się ona mocno i będzie jednym z najlepszych elementów dania.

  • Krok pierwszy

    Zakupione udka z kurczaka należy dokładnie umyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych części, po czym wysuszyć. Można użyć do tego ręczników papierowych, ale uważając, żeby ich części nie znalazły się na mięsie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Umyte i osuszone udka należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu i tabasco. Można wymieszać wszystkie składniki w misce i nanosić je przy pomocy miękkiego pędzelka. Jednocześnie trzeba pamiętać, że ostrość kurczaka zależy od ilości użytego tabasco. Im go więcej, tym ostrzejsze będzie mięso. Po naniesieniu mieszanki na udka odstawić je na 30 minut w chłodne miejsce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Miód (najlepiej użyć płynnego) wymieszać z octem, oliwą oraz kolejną porcją tabasco, tak żeby stworzyła się z nich gładka całość. Mieszankę użyć do polania udek lub do posmarowania ich specyfikiem. Można również przełożyć je do pudełka próżniowego, zalać miodową miksturą, zamknąć je i potrząsnąć, żeby całe mięso nasiąkło odpowiednim smakiem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rozgrzać grill. Położyć na nim tackę aluminiową wysmarowaną tłuszczem, a na niej udka z kurczaka. Przypiekać je z obu stron, od czasu do czasu polewając sosem zbierającym się pod mięsem. Pieczenie powinno odbywać się aż do dobrego zarumienienia się kurczaka. Podawać z sałatką lub z pieczywem.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • pierś z kurczaka
  • naleśniki z mięsem drobiowym
  • przepis na nadziewaną dynię
  • kiełbasa
  • ruszt
  • kanapka
  • zrazy
  • piersi z kurczaka
  • sposób na kotlety z pomidorami
  • kotlety drobiowe z ananasem
  • cukier
  • przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym
  • potrawa z grilla
  • ryby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising