Jak samodzielnie przygotować ekstrakt miętowy?
Jak samodzielnie przygotować ekstrakt miętowy?
Ekstrakt z mięty jest środkiem bardzo przydatnym w kuchni oraz jako dodatek do kosmetyków. Niestety, nie jest tak popularny jak ekstrakt waniliowy, który można z powodzeniem znaleźć w sklepach. Wciąż jest rzadkością, a gdy już znajduje się na sklepowej półce, jest dość drogi. Chociażby z powodu ceny dobrze jest wykonać go samodzielnie i mieć w szafce na zapas.
Co jest niezbędne?
Do wykonania ekstraktu z mięty potrzebne są tylko dwa składniki:
* świeża mięta,
* wódka.
Przyda się również butelka albo słoik, żeby mieć w czym przechowywać uzyskaną miksturę.Krok pierwszy
Mięta powinna być świeża, najlepiej zerwana prosto z krzaczka lub z doniczki. Następnie należy wrzucić ją do sitka i dokładnie przepłukać pod zimną wodą, żeby usunąć zabrudzenia. Osuszyć na ręczniku papierowym, usuwając przy tym nieładne listki, jeśli jakieś zaplątały się podczas zrywania.
Krok drugi
Dokładnie oczyszczoną miętę przełożyć do szklanej butelki albo słoika, który posiada mocną zakrętkę. Zalać wódką. Powinno być jej tyle, żeby z powodzeniem zakrywała wszystkie listki. Żaden nie powinien wystawać ponad jej powierzchnię.
Krok trzeci
Po zalaniu zioła wódką zakręcić naczynie bardzo szczelnie i odstawić je w chłodne, zacienione miejsce, np. do spiżarni. Raz na dzień lub raz na 2 dni potrząsać całym słoikiem, żeby wszystko dokładnie mieszało się ze sobą.Słoik powinien stać w chłodzie aż 4 tygodnie. Po tym czasie ekstrakt z mięty będzie gotowy. Należy go przecedzić przez sitko, a następnie uzyskany specyfik przelać ponownie do butelki lub słoika albo rozlać do mniejszych buteleczek.Wykorzystywać specyfik w dowolny sposób – dodając do deserów, do kawy albo do kosmetyków, np. do kremów, dzięki czemu staną się bardzo odświeżające dla każdego rodzaju skóry.