Różne sposoby wykorzystania soli w kuchni
Różne sposoby wykorzystania soli w kuchni
Sól jest stałym elementem kuchni, nawet jeżeli nie używa się jej za dużo. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że może służyć nie tylko do doprawiania potraw. Bardzo często sól wspomaga gotowanie, sprawiając, że przygotowanie ulubionego dania jest łatwiejsze. W związku z tym warto wiedzieć, do czego jeszcze można wykorzystać białe kryształki.
Na przypalenia
Zwykła sól bardzo dobrze radzi sobie z zapobieganiem przypalaniu się produktów. Po zakupie nowej patelni żeliwnej warto rozżarzyć na niej 1 łyżeczkę soli. Dzięki temu uniknie się przypalania w smażonych na niej potraw oraz samej patelni. Podobnie należy postąpić przed pieczeniem ciasta lub ciasteczek. Sól wysypana na spód blachy albo formy do pieczenia powoduje, że wypieki nie przypalają się od spodu i nie przywierają do naczynia.
Sól i mleko
Przypalenie mleka może zdarzyć się każdemu, jednak znając kuchenne sztuczki, nie trzeba go od razu wylewać. Wystarczy, że do przypalonego napoju doda się odrobinę soli (1/4 łyżeczki) i pozostawi do wystygnięcia. Dzięki temu nie będzie miało ono nieprzyjemnego smaku i będzie można je wypić. Dodatkową zaletą soli dodanej do mleka jest zapobieganie jego kwaśnieniu.
Ubijanie produktów
Ubite białko z jaj przydaje się niemal do każdego rodzaju ciasta. Żeby piana ubijała się szybciej oraz była bardziej sprężysta, warto dodać do białka – przed rozpoczęciem ubijania – szczyptę soli. Gwarantuje to odpowiednio sztywną pianę bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu na wykonanie tej czynności. Równie dobrze sól sprawdza się podczas ubijania śmietany, która szybciej staje się odpowiednio sztywna.
Gotowanie jaj
Pękające w trakcie gotowania skorupki jajek albo trudności z obraniem jajka po ugotowaniu to częsty problem. Można mu zaradzić poprzez wsypanie do wody z gotującymi się jajkami 1 łyżeczki soli kuchennej. Dzięki temu nie zaczną one pękać pod wpływem gorąca, a do tego skorupka będzie łatwiej od nich odchodzić. Nie należy się obawiać przesiąknięcia jaj nadmiarem soli, ponieważ nic takiego nie ma miejsca, skorupka chroni je przed dodatkowym smakiem i aromatem.
Ładne parówki
Częstym problemem kulinarnym są również pękające w czasie gotowania parówki. Żeby uniknąć nieładnego efektu, warto do wody, w której gotują się parówki, dodać 1/2 łyżeczki soli. Nie zdeformują się one i będą wyglądały ładnie na talerzu. Ważne jest jednak, żeby włożyć je do wody razem z osłonkami, a nie bez nich. W przeciwnym razie sól nie zadziała, a parówki będą przesadnie słone.
Na masło
Ciepłe dni, zwłaszcza letnie, sprawiają, że masło zaczyna się topić i wygląda mało apetycznie. Aby tego uniknąć bez konieczności wkładania masła do lodówki, wystarczy zamoczyć bawełnianą ścierkę w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli, a następnie owinąć nią maselniczkę. Masło zachowa swój kształt oraz smak.