Advertising
Zakumaj.pl

Sałatka z kurczakiem i sosem barbecue na grilla

Opiekun artykułu: marekga
Sałatka z kurczakiem i sosem barbecue na grilla

Sałatka z kurczakiem i sosem barbecue na grilla

Zamiast dużych dań obiadowych w czasie upalnych dni lepiej wykonać dobrą sałatkę. Dzięki ilości warzyw, jakie się w niej znajdują, jest to orzeźwiające, lekkie danie, które można zarówno zabrać ze sobą na piknik, jak i podać na obiad w domu. Aby sałatka była bardziej sycąca, można dodać do niej kurczaka i słynny sos barbecue. Wyśmienity posiłek gwarantowany.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki na sałatkę

    Potrzebne składniki na sałatkę

    Ze względu na zawartość warzyw w sałatce trzeba koniecznie zadbać o ich świeżość. Spowoduje to, że potrawa będzie dłużej nadawała się do jedzenia. Do wykonania głównej części dania potrzebne są:
    * 1 sałata lodowa,
    * 3 duże piersi z kurczaka,
    * 150 g sera wędzonego,
    * 1 szklanka cebuli prażonej,
    * bulion rosołowy z kostki.
     Do przyrządzenia sosu niezbędne są:
    * 1/2 butelki sosu barbecue,
    * 3 łyżki majonezu.

  • Krok pierwszy

    Piersi z kurczaka umyć zimną wodą i osuszyć. Usunąć z nich ewentualne błonki lub kostki, które mogły nie zostać wcześniej wyjęte. Wszystkie kawałki pokroić w niewielką kostkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej kostkę rosołową. Wody ma być tyle, żeby zakryła kurczaka. Gdy bulion będzie gotowy, wrzucić do niego pokrojone mięso i mieszając od czasu do czasu, gotować przez 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sałatę lodową przemyć i osuszyć, nie powinna być mokra. Po osuszeniu porwać ją na kawałki do dużej miski.

    Przygotowany ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do sałaty. Na to wysypać cebulę prażoną. Zamieszać przy pomocy 2 łyżek.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kurczaka odcedzić z bulionu i pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zamieszać majonez oraz sos barbecue do połączenia się wszystkich składników.Kawałki kurczaka dodać do sałatki, polać przygotowanym sosem i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu – z chlebem albo bez dodatków.

Popularne tagi
  • morze śródziemne
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka
  • oryginalny sos do potraw
  • sałatka z szynką
  • ciasto z owocami
  • szynka wędzona
  • kapusta pekińska
  • zioła
  • przepis na sałatkę z awokado
  • kukurydza w puszce
  • sałatka z tuńczykiem i ryżem
  • sok z cytryny
  • ostra papryka
  • kolby kukurydzy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising