Jak zrobić szynkowe ślimaczki na śniadanie?
Jak zrobić szynkowe ślimaczki na śniadanie?
Jeżeli potrzebujesz poczęstować swoje dzieci i męża szybkim pierwszym śniadaniem, przygotuj im ślimaczki z szynki i twarożku. Nie każde dziecko ma ochotę na pieczywo z samego rana. Płatki z mlekiem mogą zacząć wychodzić maluchom bokiem. To wyjątkowo apetyczne i co najważniejsze ładnie wyglądające na porannym stole danie zrobisz szybko i będziesz pewna, że maluchy wrzuciły coś do swoich brzuszków po nocy.
Składników w przepisie wystarcza na wykonanie około 12 ślimaczków.
Przygotowanie twarożku
Pokrój ogórki konserwowe w drobniutką kosteczkę. Zioła opłucz, osusz i posiekaj. Twaróg utrzyj z majonezem lub kwaśną śmietaną. Wymieszaj go z ogórkami i ziołami.
Masa twarogowa
Masę twarogową dopraw sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mając na uwadze smaki konsumentów, do farszu możesz dodać posiekaną czerwoną cebulę lub szczypiorek.
Rolada
Na większym kawałku folii spożywczej ułóż plastry szynki w kształt prostokąta, tak aby każdy plasterek szynki zachodził na drugi. Posmaruj szynkę farszem. Mocno zwiń roladę za pomocą folii i schłodź w lodówce.
Krojenie ślimaczków
Schłodzoną roladę odwiń z folii i pokrój w grubsze plastry – ślimaczki. Ułóż ślimaczki na talerzu i udekoruj je plasterkami limonki i słodkimi borówkami.